Η Ουάσινγκτον κάλεσε σήμερα το Πεκίνο να «σταματήσει να διαβρώνει την κυριαρχία άλλων χωρών» και ανακοίνωσε σημαντικές επενδύσεις μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια για να διατηρήσει τη στρατιωτική υπεροχή των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια του Διαλόγου του Σάνγκρι-Λα, του μεγαλύτερου φόρουμ της Ασίας για την ασφάλεια που διεξάγεται στη Σιγκαπούρη, ο ασκών χρέη υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Πάτρικ Σάναχαν υποστήριξε ότι η Κίνα ευθύνεται για μια σειρά αποσταθεροποιητικών δραστηριοτήτων στην Ασία πυροδοτώντας επιπλέον τις εντάσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Κίνα μπορεί και πρέπει να έχει σχέσεις συνεργασίας με την υπόλοιπη περιοχή», δήλωσε ο επικεφαλής του Πεντάγωνου Πάτρικ Σάναχαν. «Αλλά η συμπεριφορά που διαβρώνει την κυριαρχία άλλων χωρών και σπέρνει τη δυσπιστία των κινεζικών προθέσεων πρέπει να σταματήσει», πρόσθεσε.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιζητούν τη σύγκρουση, αλλά γνωρίζουμε ότι το να έχεις την ικανότητα να κερδίσεις έναν πόλεμο είναι ο καλύτερος τρόπος για να τον αποφύγεις», σημείωσε, καλώντας τους Ασιάτες συμμάχους των ΗΠΑ, να αυξήσουν τις δαπάνες τους στην ασφάλεια, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη δέσμευση των ΗΠΑ στην περιοχή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούν το Πεκίνο ότι έχει στρατιωτικοποιήσει αρκετές νησίδες της Θάλασσας της Νότιας Κίνας που διεκδικούν άλλες χώρες της περιοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλοι κίνδυνοι για την ασφάλεια στην περιοχή περιλαμβάνουν τη Βόρεια Κορέα, η οποία «παραμένει μια εξαιρετική απειλή και απαιτεί συνεχή επαγρύπνηση», όπως ανέφερε ο Σάναχαν.

«Καμία χώρα δεν μπορεί – και δεν πρέπει – να κυριαρχήσει στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού», είπε. «Είναι προς το συμφέρον όλων μας να συνεργαστούμε για να οικοδομήσουμε ένα κοινό μέλλον, ένα καλύτερο μέλλον από εκείνο που οποιαδήποτε χώρα θα μπορούσε να οικοδομήσει μόνη της».

Για το σκοπό αυτό, ο υπουργός Άμυνας τόνισε ότι ο προϋπολογισμός του αμερικανικού Πενταγώνου, ο οποίος θα πρέπει να εγκριθεί από το Κογκρέσο, προβλέπει δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης ύψους 104 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το Πεντάγωνο «προχωρεί σε μεγάλες επενδύσεις μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια σε κρίσιμα προγράμματα για μια ασφαλή και σταθερή περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού», πρόσθεσε, αναφέροντας μεταξύ άλλων την αντιπυραυλική άμυνα, έναν τομέα στον οποίο το Πεκίνο έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια.

«Επενδύουμε στην περιοχή. Επενδύουμε σε εσάς και μαζί με σας», κατέληξε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης