Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις, ιδίως απαγόρευση εισόδου στην επικράτεια της χώρας, στον Χουάν Κάρλος Βαρέλα Ροδρίγκες, τον πρώην πρόεδρο του Παναμά, προσάπτοντάς του πως ενέχεται σε «διαφθορά», τονίζεται σε ανακοίνωση Τύπου που υπογράφει προσωπικά ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και δόθηκε στη δημοσιότητα από τις υπηρεσίες του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ χθες Πέμπτη.

«Ενόσω υπηρετούσε ως αντιπρόεδρος και κατόπιν πρόεδρος του Παναμά», ο κ. Βαρέλα «αποδέχθηκε δωροδοκίες σε αντάλλαγμα για την καταχρηστική ανάθεση κρατικών συμβάσεων», εξηγεί στο κείμενο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δικαστής του Παναμά παρέπεμψε τον Νοέμβριο δύο πρώην προέδρους, συμπεριλαμβανομένου του κ. Βαρέλα, καθώς και πολλές ακόμη γνωστές πολιτικές προσωπικότητες της χώρας της κεντρικής Αμερικής, σε δίκη για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Η υπόθεση συνδέεται με το πολύκροτο σκάνδαλο της βραζιλιάνικης κατασκευαστικής εταιρίας Οντεμπρέχτ, που έχει σαρώσει το πολιτικό σκηνικό σε διάφορα κράτη της νότιας Αμερικής.

Η δίκη αναμένεται να αρχίσει αργότερα φέτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο εδώλιο των κατηγορουμένων θα καθίσουν ο πρώην πρόεδρος Ρικάρδο Μαρτινέλι (2009-2014) και ο αντιπρόεδρος και μετέπειτα διάδοχός του στην προεδρία Χουάν Βαρέλα (2014-2019).

Στους κ.κ. Βαρέλα και Μαρτινέλι απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα το 2020, όταν άρχισε να διενεργείται έρευνα σε βάρος τους. Αμφότεροι αρνούνται πως έκαναν οτιδήποτε παράνομο.

Η Οντεμπρέχτ και η μητρική της, η Braskem –η μεγαλύτερη πετροχημική εταιρεία της Βραζιλίας–, δέχθηκαν το 2016 να καταβάλουν 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια για να μπουν στο αρχείο διώξεις για δωροδοκίες σε βάρος τους από τις διωκτικές αρχές και τους εποπτικούς φορείς των ΗΠΑ, της Ελβετίας και της ίδιας της Βραζιλίας.

Το σκάνδαλο εξαπλώθηκε σε σειρά χωρών όπου δραστηριοποιείτο η Οντεμπρέχτ, μεταξύ άλλων στο Περού, στο Μεξικό, στην Αργεντινή και στην Κολομβία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης