Οι Ηνωμένες Πολιτείες προέτρεψαν σήμερα το Ιράκ να οδηγήσει ενώπιον της δικαιοσύνης τους δράστες των επιθέσεων εναντίον βάσεων όπου σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ιράκ Μοχάμεντ Σία Αλ Σουντάνι και του εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Βαγδάτη καταδίκασε αυτές τις επιθέσεις. Παράλληλα «ζήτησε από τον πρωθυπουργό να διωχθούν ποινικά οι δράστες και να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει το Ιράκ για την ασφάλεια αυτών των εγκαταστάσεων» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τις τελευταίες ημέρες έχουν σημειωθεί τουλάχιστον πέντε επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή με ρουκέτες σε τρεις ιρακινές βάσεις όπου σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες και μέλη του διεθνούς συνασπισμού που μάχεται τους τζιχαντιστές στην περιοχή. Οι επιθέσεις εντάθηκαν αφότου ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου. Την ευθύνη για τις περισσότερες επιθέσεις έχει αναλάβει μια οργάνωση που αποκαλείται «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ», με αναρτήσεις της σε λογαριασμούς της πλατφόρμας Telegram οι οποίοι συνδέονται με σιιτικές παρατάξεις προσκείμενες στο Ιράν.

Την Δευτέρα οι ΗΠΑ κατηγόρησαν το Ιράν ότι «διευκολύνει ενεργά» τις επιθέσεις αυτές, σε βάσεις Αμερικανών στρατιωτών στη Μέση Ανατολή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης