Ο Μπαράκ Ομπάμα πραγματοποιεί εκστρατεία στη Βιρτζίνια για μια κρίσιμη τοπική εκλογή, που θεωρείται ως εθνικό τεστ για τη δημοτικότητα του Τζο Μπάιντεν την ώρα που διαπραγματεύεται σκληρά ένα μεγάλο σχέδιο επενδύσεων με το Κογκρέσο.

Ο πρώην πρόεδρος, που παραμένει ο πιο δημοφιλής Δημοκρατικός στις Ηνωμένες Πολιτείες πέντε χρόνια μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, πήγε να υποστηρίξει τον Δημοκρατικό Τέρι ΜακΌλιφ, 64 ετών, υποψήφιο για τη θέση του κυβερνήτη της Βιρτζίνια, την οποία κατείχε ήδη από το 2014 έως το 2018.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τέρι ΜακΌλιφ, πρώην πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, δίνει μάχη στήθος με στήθος με τον φιλοτραμπικό Ρεπουμπλικανό Γκλεν Γιάνγκιν, 54 ετών, ενόψει της ψηφοφορίας της 2ας Νοεμβρίου, και το στρατόπεδό του φοβάται μια δυσαρέσκεια μεταξύ των Δημοκρατικών ψηφοφόρων.

Πριν από τον Ομπάμα, ο οποίος αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία το απόγευμα (τοπική ώρα) στο Virginia Commonwealth University στο Ρίτσμοντ, στον συντηρητικό νότο της πολιτείας, η Πρώτη Κυρία Τζιλ Μπάιντεν, η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις και ένα από τα ανερχόμενα αστέρια του Δημοκρατικού Κόμματος, η Στέισι ‘Ειμπραμς, ταξίδεψαν στη Βιρτζίνια για να κάνουν προεκλογική εκστρατεία υπέρ του Μακ’Ολιφ. Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται εκεί την επόμενη εβδομάδα.

Ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε τη Βιρτζίνια με 10 μονάδες διαφορά το 2020 και οι Ρεπουμπλικανοί δεν έχουν κερδίσει εκλογές σε αυτή την πολιτεία από το 2009. Όμως, το προβάδισμα του υποψηφίου των Δημοκρατικών μειώθηκε με την πάροδο των εβδομάδων και πλέον στις δημοσκοπήσεις μειώνεται στο περιθώριο λάθους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια νίκη για τον Μακ’Ολιφ θα έδινε ώθηση στο μεγάλο πρόγραμμα επενδύσεων, το οποίο η αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος επιδιώκει να περάσει στο Κογκρέσο. Μια αποτυχία θα μπορούσε να προτρέψει για μεγαλύτερη προσοχή την μετριοπαθή πτέρυγα του κόμματος, η οποία συνεχίζει να διστάζει να εγκρίνει ποσό 3.000 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε δαπάνες.

Ο Ομπάμα ελπίζει να κινητοποιήσει τους Αφροαμερικανούς ψηφοφόρους, ένα βασικό εκλογικό σώμα σε αυτή τη νότια πολιτεία, ειδικά στην περιοχή του Ρίτσμοντ, όπου ένα από τα πιο σημαντικά σύμβολα του παρελθόντος της δουλείας της χώρας, το άγαλμα του στρατηγού της Συνομοσπονδίας Ρόμπερτ Λι, απομακρύνθηκε από το σημείο όπου βρισκόταν μόλις τον περασμένο μήνα.

“Είδα τον Τέρι να υπερασπίζεται σταθερά τις αξίες στις οποίες είμαστε όλοι προσηλωμένοι: την προστασία του δικαιώματος ψήφου για κάθε πολίτη, την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την υπεράσπιση του δικαιώματος στην άμβλωση”, σημείωσε ο Ομπάμα σε τηλεοπτικό σποτ που μεταδόθηκε πριν από την άφιξή του.

Ο Μακ’Οφι παρουσίασε την ψηφοφορία ως δημοψήφισμα κατά του Ντόναλντ Τραμπ.

“Αυτή η ψηφοφορία είναι η σημαντικότερη του 2021” δηλώνει σε προεκλογικό φυλλάδιο που εστάλη το Σάββατο στους ψηφοφόρους.

“Εάν οι Δημοκρατικοί ψηφίσουν το ίδιο μαζικά όπως το 2020, θα κερδίσουμε. Διαφορετικά, θα χάσουμε – και εδώ μπορούμε να πούμε αντίο σε όλη την πρόοδο που επιτεύχθηκε στη Βιρτζίνια και καλημέρα στην αναβίωση του τραμπισμού στη χώρα μας”.

Ο Γιάνγκιν έχει επικεντρωθεί στα σχολεία, κάνοντας εκστρατεία κατά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας την οποία μισούν οι ψηφοφόροι του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά αποφεύγει προσεκτικά να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς του πρώην προέδρου ότι του έκλεψαν τις εκλογές.

Ο Τραμπ δεν επισκέφθηκε τη Βιρτζίνια, αλλά συμμετείχε εικονικά στις 13 Οκτωβρίου σε προεκλογική συγκέντρωση υπέρ του Γιάνγκιν στην οποία μετείχε κυρίως ο πρώην σύμβουλός του Στιβ Μπάνον.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης