Ο Ντόναλντ Τραμπ έγινε χθες ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που έλαβε μέρος στην ετήσια πορεία κατά των αμβλώσεων «Πορεία για τη Ζωή», εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στους Δημοκρατικούς, σε μια εκδήλωση που έλαβε τα χαρακτηριστικά προεκλογικής συγκέντρωσης.

«Τα αγέννητα παιδιά δεν είχαν ποτέ ένα ισχυρότερο υπερασπιστή στον Λευκό Οίκο», είπε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος απευθυνόμενος σε ένα πλήθος χιλιάδων που ζητωκραύγαζε, κομπάζοντας για τις πολιτικές του κατά της άμβλωσης και τους συντηρητικούς δικαστές που επέλεξε να διοριστούν σε ομοσπονδιακά δικαστήρια, εκ των οποίων οι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Μπρετ Κάβανο και Νιλ Γκόρσατς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαδηλωτές από όλη τη χώρα συγκεντρώθηκαν σε μια δροσερή, συννεφιασμένη ημέρα στην αμερικανική πρωτεύουσα για την πορεία που διεξάγεται ετησίως κοντά στις 22 Ιανουαρίου, ημέρα κατά την οποία το 1973 το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανακοίνωσε την απόφασή του για την εμβληματική υπόθεση για το θέμα των αμβλώσεων «Ρόου εναντίον Ουέιντ», νομιμοποιώντας τις αμβλώσεις σε εθνικό επίπεδο. Πολλοί μαθητές και φοιτητές συμμετείχαν στην πορεία.

Χωρίς να αναφερθεί στην δίκη καθαίρεσης του που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γερουσία, ο Αμερικανός πρόεδρος, που διεκδικεί την επανεκλογή του στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, επιτέθηκε φραστικά στους Δημοκρατικούς του Κογκρέσου για τις πολιτικές τους στο ζήτημα των αμβλώσεων, συγκεντρώνοντας το χειροκρότημα των διαδηλωτών.

Ανάμεσα στους πιο πιστούς πολιτικούς του υποστηρικτές, οι ευαγγελιστές Χριστιανοί που αντιτάσσονται σθεναρά στο δικαίωμα στην άμβλωση. Η εκδήλωση πήρε τη διάσταση προεκλογικής συγκέντρωσης με κάποιους στο πλήθος να φωνάζουν «Τέσσερα ακόμη χρόνια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δυστυχώς, οι ακροαριστεροί εργάζονται ενεργά για να μας αφαιρέσουν τα θεόσταλτα δικαιώματα μας, να κλείσουν θρησκευτικά φιλανθρωπικά ιδρύματα, να απαγορεύσουν από τις δημόσιες πλατείες τους πιστούς και να σωπάσουν τους Αμερικανούς που πιστεύουν στην ιερότητα της ζωής», είπε ο Τραμπ. «Με κυνηγάνε επειδή αγωνίζομαι για εσάς. Και αγωνιζόμαστε για εκείνους που δεν έχουν φωνή και θα νικήσουμε».

Και συνέχισε: «Οι Δημοκρατικοί έχουν ασπαστεί τις πιο ριζοσπαστικές και ακραίες θέσεις που έχουν ληφθεί και έχουμε δει σε αυτή τη χώρα εδώ και χρόνια και δεκαετίες, θα μπορούσε κανείς να πει εδώ και αιώνες. Σχεδόν κάθε ανώτατος Δημοκρατικός στο Κογκρέσο υποστηρίζει πλέον την άμβλωση που χρηματοδοτείται από τους φορολογούμενους μέχρι τη στιγμή της γέννησης», τόνισε ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας.

O Τραμπ, ο οποίος στο παρελθόν έχει δηλώσει ότι τάσσεται υπέρ του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση, στην προεκλογική του εκστρατεία του 2016 είχε υποσχεθεί να ορίσει δικαστές για να ανατρέψουν την απόφαση Ρόου εναντίον Ουέιντ.

Μετά την εκλογή του μεγιστάνα, οι ακτιβιστές κατά των αμβλώσεων έχουν ενθαρρυνθεί κυρίως μετά τον διορισμό δύο νέων δικαστών στο Ανώτατο Δικαστήριο οι οποίοι είναι κατά των αμβλώσεων. Πολλές πολιτείες έχουν υιοθετήσει πολύ περιοριστική νομοθεσία για τις αμβλώσεις και ελπίζουν ότι η δικαστική διαμάχη θα τους οδηγήσει ως το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο θα αλλάξει την ιστορική απόφαση του 1973. Το πρώτο αποφασιστικό τεστ θα είναι τον Μάρτιο όταν το Ανώτατο Δικαστήριο θα εξετάσει τη νομοθεσία της Λουϊζιάνα για τις αμβλώσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης