Οι βουλευτές της Δυτικής Βιρτζίνια ενέκριναν χθες Τρίτη νομοσχέδιο το οποίο επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς στις αμβλώσεις, απαγορεύοντας την επέμβαση ακόμη και από τις πρώτες ημέρες της κύησης, με κάποιες εξαιρέσεις σε περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας ή όταν κινδυνεύει η υγεία της μητέρας.

Το νομοσχέδιο, το οποίο πρέπει να υπογράψει ο κυβερνήτης Τζιμ Τζάστις, είναι το δεύτερο που υιοθετείται σε πολιτεία των ΗΠΑ μετά την ανατροπή τον Ιούνιο από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας της απόφασής του που προστάτευε το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξάλλου η υιοθέτηση του νομοσχεδίου στη Δυτική Βιρτζίνια έγινε σε μια εποχή που έχουν αρχίσει να εμφανίζονται διαφωνίες μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων σχετικά με το πόσο αυστηροί θα πρέπει να είναι οι περιορισμοί στις αμβλώσεις, ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου.

Το συντηρητικό κόμμα τάσσεται υπέρ του περιορισμού στις αμβλώσεις. Όμως μια ψηφοφορία στο Κάνσας υπέρ της προστασίας των αμβλώσεων, οι προκριματικές εκλογές στην πολιτεία της Νέας Υόρκης και οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι το 60% των Αμερικανών τάσσονται υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση έχουν οδηγήσει κάποιους Ρεπουμπλικάνους να αλλάξουν στάση, προκειμένου να αποφύγουν να χάσουν γυναίκες ψηφοφόρους.

Σε ομοσπονδιακό επίπεδο ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ πρότεινε χθες τον περιορισμό των αμβλώσεων σε όλες τις ΗΠΑ μετά την 15η εβδομάδα της κύησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη Δυτική Βιρτζίνια οι Ρεπουμπλικάνοι, που έχουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της πολιτείας, διαφωνούσαν επί εβδομάδες για το πόσο αυστηρή θα πρέπει να είναι η νομοθεσία. Τελικά περιόρισαν το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο οι ενήλικες γυναίκες θύματα βιασμού θα μπορούν να υποβάλλονται σε άμβλωση, όμως απέσυραν τις ποινικές κυρώσεις για τους γιατρούς.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που υιοθετήθηκε, οι αμβλώσεις απαγορεύονται αμέσως μόλις το έμβρυο έχει εμφυτευθεί στη μήτρα, κάτι που συνήθως γίνεται λίγες ημέρες μετά τη σύλληψη. Οι ανήλικες θύματα βιασμού ή αιμομιξίας έχουν περιθώριο έως και 14 εβδομάδες για να κάνουν άμβλωση, ενώ οι ενήλικες γυναίκες μόλις οκτώ εβδομάδες.

Παράλληλα οι αμβλώσεις θα πρέπει να γίνονται μόνο από γιατρούς που έχουν δικαίωμα να εργάζονται σε νοσοκομεία, σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν να τους επιβληθεί ποινή φυλάκισης. Παράλληλα όποιος – γιατρός ή κλινική– προσφέρει υπηρεσίες άμβλωσης που θεωρηθούν παράνομες κινδυνεύει να χάσει την άδειά του.

Ο γερουσιαστής της Δυτικής Βιρτζίνια Έρικ Ταρ, Ρεπουμπλικάνος, δήλωσε ότι κατά τη γνώμη του η άμβλωση θα έπρεπε να έχει απαγορευθεί από τη στιγμή της σύλληψης χωρίς εξαιρέσεις για τα θύματα βιασμού ή αιμομιξίας, καθώς θεωρεί ότι κάτι τέτοιο τιμωρεί τα μωρά για τις αμαρτίες του πατέρα τους.

Ωστόσο εκτίμησε ότι το νομοσχέδιο θα πετύχει τον στόχο να κλείσει η μοναδική κλινική στην πολιτεία που προσφέρει αμβλώσεις.

«Το νομοσχέδιο αυτό προσβάλει τους γιατρούς της Δυτικής Βιρτζίνια, αμφισβητεί τις ικανότητές τους και θέτει τις ζωές των ασθενών τους σε κίνδυνο, ενώ τους υποβάλει σε μια φρικιαστική παρακολούθηση από την κυβέρνηση», κατήγγειλε η Αλίσα Κλέμενς διευθύντρια δημοσίων σχέσεων της Planned Parenthood South Atlantic.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης