Το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε χθες Πέμπτη οριστικά με ψηφοφορία στη Γερουσία τον φαραωνικό αμυντικό προϋπολογισμό 858 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κείμενο που συμπεριλαμβάνει επίσης την κατάργηση της υποχρέωσης των στρατιωτικών να εμβολιάζονται κατά της COVID-19.

Η διάταξη αυτή προστέθηκε στο νομοσχέδιο παρά την αντίθεση του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν και εκλαμβάνεται ως μεγάλη νίκη των Ρεπουμπλικάνων, που απειλούσαν να καταψηφίσουν τον αμυντικό προϋπολογισμό εάν δεν ικανοποιείτο η απαίτησή τους αυτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αθέτηση της υποχρέωσης να εμβολιάζονται οι στρατιωτικοί είχε οδηγήσει στην απομάκρυνση περίπου 8.000 μελών από τις τάξεις των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Ο υγειονομικός περιορισμός αυτός, ένας από τους τελευταίους που παρέμεναν ακόμη σε ισχύ στις ΗΠΑ, είχε σκοπό, πάντα σύμφωνα με το Πεντάγωνο, να προστατεύσει την υγεία και το αξιόμαχο των μελών του αμερικανικού στρατού.

Το κείμενο, που εγγυάται τη χρηματοδότηση των ενόπλων δυνάμεων το οικονομικό έτος 2023, είχε ήδη εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και κατά συνέπεια μένει απλά να το υπογράψει ο πρόεδρος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων διατάξεις για τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας ύψους 10 δισεκ. δολαρίων και νέες πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης