Για πρώτη φορά από την εισβολή της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, καταγράφεται αλλαγή της επίσημης αμερικανικής θέσης. Ο αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία μίλησε την Παρασκευή στο ΡΙΚ και είπε ότι είναι θέση πλέον της Ουάσιγκτον η απόσυρση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Barbaros από την κυπριακή AOZ και η ακύρωση της τουρκικής νότας. Εξέφρασε μάλιστα τη θέση ότι «το Barbaros παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας και τη νομιμότητα».

Ο Τζον Κόνιγκ δήλωσε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν τηρούν ίσες αποστάσεις μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας και πρόσθεσε ότι είναι ξεκάθαρη η αμερικανική θέση όσον αφορά τα δικαιώματα της Κύπρου.

Στήριξε παράλληλα και τη θέση του ειδικού συμβούλου του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Έσπεν Άιντε, για τερματισμό της έντασης.

Όπως μετέδωσε ο Μιχάλης Ιγνατίου, η θέση αυτή είναι πάντως λίγο επικίνδυνη επειδή ο κ. Αιντε προσπαθεί να συνδέσει το φυσικό αέριο με την αποχώρηση του Barbaros, μία εισήγηση που απορρίπτει ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ο αμερικανός πρέσβης απέρριψε και την τουρκική θέση για λύση δύο κρατών στην Κύπρο. Απέρριψε επίσης τους ισχυρισμούς ότι η Αμερική δεν επιθυμεί τη δημιουργία τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο.

Διαβάστε επίσης: Ευρωκοινοβούλιο: Να αποσύρει η Τουρκία τα πλοία της από την Κυπριακή ΑΟΖ
Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2014, 16:21