Του Κώστα Μπετινάκη

Ομάδα από Τούρκους χάκερ με την επωνυμία «RedHack», είχαν δημοσιοποιήσει πριν λίγο καιρό απόρρητα e-mails του τουρκικού υπουργείου ενέργειας. Όπως ήταν φυσικό, με εισαγγελική απόφαση η ανάρτηση απαγορεύθηκε και σβήστηκε, ενώ απαγορεύθηκε η αναδημοσίευσή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Η ανάλυση επιβεβαίωσε τις φήμες που κυκλοφορούσαν για διασυνδέσεις του Ισλαμικού Χαλιφάτου (Daesh ή ISIS) και κυβερνητικών παραγόντων της τουρκικής κυβέρνησηςΠρόκειται για υλικό μεγέθους 20 gigabytes, που αναλύθηκε από τον καθηγητή Ahmed Yayla, βοηθό διευθυντή του Διεθνούς Κέντρου Μελετών Βίαιου Εξτρεμισμού (ICSVE) και πρώην επικεφαλής της τουρκικής Αντιτρομοκρατικής. Η ανάλυση επιβεβαίωσε τις φήμες που κυκλοφορούσαν για διασυνδέσεις του Ισλαμικού Χαλιφάτου (Daesh ή ISIS) και κυβερνητικών παραγόντων της τουρκικής κυβέρνησης.

Το πετρέλαιο που έκλεβε το Daesh από τη Συρία μεταφερόταν με 8.500 βυτιοφόρα που ανήκαν στην εταιρία «Powertrans» χωρίς οποιοδήποτε έγγραφο νομιμοποίησης, και η εταιρία ανέλαβε μονοπωλιακά την τροφοδότηση της τουρκικής αγοράς με το παράνομο πετρέλαιο.

Η εταιρία αυτή, καλυπτόταν από μία άλλη μυστηριώδη εταιρία την «Grand Fortune Ventures», με αρχική έδρα την Σιγκαπούρη, αλλά που είχε μεταφερθεί κατόπιν στον «παράδεισο» των νήσων Cayman.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αποκαλυπτικότερο στοιχείο όμως εκείνων των e-mails ήταν πως πίσω από τις δραστηριότητες αυτές κρυβόταν η εταιρία Çalık Holding που ανήκε στον γαμβρό του προέδρου της Τουρκίας Ερντογάν, Berat Albayrak, (φωτο), υπουργό Ενέργειας.

Οι αποκαλύψεις άγγιζαν και τον γιο του Τούρκου προέδρου, Necmettin Bilal Erdogan, που τον έφεραν αναμειγμένο στο παράνομο εμπόριο πετρελαίου του ISIS.

Bilal Erdoghan

Ο Μπιλάλ Ερντογάν είναι ιδιοκτήτης ναυτιλιακών εταιριών. Έχει επίσης υπογράψει συμβόλαια με ευρωπαϊκές λειτουργικές εταιρίες για τη μεταφορά του κλεμμένου ιρακινού πετρελαίου (από τις πετρελαιοπηγές της Μοσούλης που κατείχαν οι τζιχαντιστές) σε διάφορες χώρες κυρίως στην Ιαπωνία, μέσω του λιμανιού Τσεϊχάν.

O Gürsel Tekin, αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος (CHP) της τουρκικής αντιπολίτευσης είχε δηλώσει σε συνέντευξή του: «Ο πρόεδρος Ερντογάν ισχυρίζεται πως σύμφωνα με διεθνείς συμβάσεις μεταφορών, δεν υπάρχει παρανομία στις συμβάσεις που έχει υπογράψει ο γιος του Μπιλάλ με ιαπωνικές εταιρίες. Μόνο που ο Μπιλάλ είναι χωμένος ως το λαιμό στην τρομοκρατία, αλλά όσο ο πατέρας του κυβερνά, θα διαθέτει ασυλία και δεν θα παραπέμπεται να δικασθεί».

Πριν ακριβώς έναν χρόνο, 24 ώρες μετά την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού από τουρκικά μαχητικά, πάνω από τη Συρία, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, είχε πει:

«Με την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους η τουρκική κυβέρνηση επιβεβαιώνει τις σχέσεις της με το ISIS. Καθώς και το ρόλο της στην προώθηση του τρομοκρατικού δικτύου μέσω του παράνομου εμπορίου πετρελαίου».

Δεν θα πρέπει να παραλειφθεί πως η αποκάλυψη των σχέσεων της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ στον εξοπλισμό των τρομοκρατών στη Συρία, υπήρξε η απαρχή των διωγμών των δημοσιογράφων της αντιπολιτευόμενης εφημερίδα “Cumhuriyet”.

Οι αποκαλύψεις επιβεβαιώνουν επίσης πως τζιχαντιστές εκπαιδεύονταν από Αμερικάνους, Τούρκους και Ισραηλινούς σε μυστικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Ικόνιο.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως τον Οκτώβριο του 2014 ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden, είχε πει σε εκδήλωση του πανεπιστημίου Harvard, πως «το καθεστώς Ερντογάν υποστηρίζει το ISIS, με εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια και χιλιάδες τόνους όπλα».

Για την δήλωσή του εκείνη ο Μπάιντεν είχε κατόπιν ζητήσει συγγνώμην για λόγους τακτικής και επειδή οι ΗΠΑ χρειάζονταν την άδεια του Ερντογάν για να χρησιμοποιήσουν την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ σε αεροπορικές επιδρομές εναντίον του ISIS.

Αλλά όπως αποκαλύφθηκε και η κόρη του προέδρου της Τουρκία, η Sümeyye Erdogan, είχε στην αρμοδιότητά της την λειτουργία παράνομου μυστικού νοσοκομείου-καταυλισμού προσφύγων στο τουρκικό έδαφος δίπλα στα συριακά σύνορα.

Εκεί, φορτηγά του τουρκικού στρατού καθημερινά μεταφέρουν δεκάδες τραυματίες τζιχαντιστές και αντικαθεστωτικούς αντάρτες για νοσηλεία και κατόπιν φροντίζει για την επιστροφή τους στις παράνομες δραστηριότητές του στη Συρία.

Την αποκάλυψη έκανε νοσοκόμα που είχε προσληφθεί εκεί, αλλά κατόπιν απολύθηκε όταν έγινε γνωστό ότι ανήκε στους Αλαούίτες, το ισλαμικό δόγμα στο οποίο ανήκει κι ο πρόεδρος της Συρίας Άσαντ.
Ο Τούρκος πολίτης Ramazan Bagol, που είχε συλληφθεί από τους Κούρδους μαχητές των Λαϊκών Αμυντικών Δυνάμεων (YPG), καθώς προσπαθούσε να περάσει από το Ικόνιο με στόχο να ενταχθεί στις δυνάμεις των τζιχαντιστών, είχε παραδεχθεί πως τον είχαν στείλει στο ISIS από τους ‘Ismailia Sect’ τουρκική σεχταριστική οργάνωση που στρατολογεί εθελοντές και τους εξοπλίζει για να πολεμήσουν σε εξτρεμιστικές ισλαμικές ομάδες στη Συρία…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης