Η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει για να σταματήσει τους μαζικούς φόνους στην Ουκρανία, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Σάτζιντ Τζάβιντ, ο οποίος συνέκρινε τους φόνους αμάχων που καταγγέλλεται ότι έγιναν από τις ρωσικές δυνάμεις, με τη γενοκτονία στη Βοσνία το 1995.

Μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων σε πόλεις και χωριά γύρω από το Κίεβο, οι ουκρανικές δυνάμεις δείχνουν στους δημοσιογράφους πτώματα αμάχων οι οποίοι, όπως υποστηρίζουν, δολοφονήθηκαν από Ρώσους στρατιώτες, κατεστραμμένα σπίτια και πυρπολημένα αυτοκίνητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πρόκειται για μαζικές δολοφονίες χωρίς προηγούμενο για την Ευρώπη. Δεν έχουμε δει ξανά κάτι τέτοιο, νομίζω, μετά το 1995», είπε στην τηλεόραση του BBC ο Τζάβιντ.

Τον Ιούλιο του 1995 οι σερβοβοσνιακές δυνάμεις επιτέθηκαν στη Σρεμπρένιτσα, μια πόλη που ήταν «ζώνη ασφαλείας» του ΟΗΕ, και σφαγίασαν άνδρες και αγόρια, στη μεγαλύτερη θηριωδία που έχει καταγραφεί στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Δεν θέλω να τιμώ μια ακόμη επέτειο γενοκτονίας στην Ευρώπη έπειτα από χρόνια. Έχουμε τη δύναμη, η διεθνής κοινότητα έχει τη δύναμη να το σταματήσει αυτό και θα πρέπει να δράσει», σημείωσε ο ίδιος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ρωσία δηλώνει ότι δεν βάζει στο στόχαστρο αμάχους στην -όπως τη χαρακτηρίζει η ίδια- «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» που διεξάγει στην Ουκρανία, με στόχο, όπως λέει, την αποστρατιωτικοποίηση και την «αποναζιστικοποίηση» της γειτονικής της χώρας. Το Κίεβο και η Δύση απορρίπτουν τη θέση του Κρεμλίνου, δηλώνοντας ότι χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για μια απρόκλητη εισβολή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης