Η διεθνής κοινότητα δεν κάνει αρκετά για να σταματήσει τη “γενοκτονία” των Γεζίντι από τους τζιχαντιστές, υποστήριξε σήμερα ο γιος του ηγέτη της κουρδόφωνης θρησκευτικής μειονότητας του Ιράκ.

“Καλούμε τον ελεύθερο κόσμο να δράσει αμέσως” είπε ο Μπριν Ταχσίν, ο οποίος είναι διπλωμάτης και υπηρετεί στην πρεσβεία του Ιράκ στο Λονδίνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη ως εκπρόσωπος του πατέρα του, του πρίγκιπα Ταχσίν Σαΐντ Μπεκ, ο Ιρακινός διπλωμάτης είπε ότι οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έχουν σκοτώσει περισσότερους από 3.000 Γεζίντι και έχουν απαγάγει 5.000 ανθρώπους από τις αρχές Αυγούστου, όταν εισέβαλαν στην περιοχή του Σιντζάρ. Δεκάδες χιλιάδες Γεζίντι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη Σιντζάρ και κατέφυγαν στο Κουρδιστάν ή στα γύρω βουνά για να γλιτώσουν.

Σύμφωνα με τον Ταχσίν, πριν ξεκινήσει η επίθεση του ΙΚ, η κοινότητα των Γεζίντι αριθμούσε περίπου 600.000 μέλη. Μετά τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον των ισλαμιστών ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε, στις 14 Αυγούστου, ότι η “πολιορκία” του όρους Σιντζάρ τερματίστηκε. Με βάση τους υπολογισμούς του Πενταγώνου, στην περιοχή έχουν απομείνει μόνο 4.000-5.000 Γεζίντι.

Ωστόσο, ο Ταχσίν υποστήριξε ότι 20.000 Γεζίντι παραμένουν στο βουνό αυτό ενώ 4.000 οικογένειες έχουν αποκλειστεί σε διάφορα χωριά της περιοχής, όπως στο Κότσο όπου, σύμφωνα με τις ιρακινές αρχές οι ισλαμιστές σκότωσαν την περασμένη εβδομάδα 80 άνδρες. Ο Ταχσίν υποστήριξε ότι οι νεκροί στο Κότσο ξεπερνούν τους 300 ενώ άλλοι 700 άνθρωποι έχουν απαχθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ιρακινός διπλωμάτης κάλεσε την Ουάσινγκτον να εξοπλίσει τους Γεζίντι για να μπορέσουν να αμυνθούν.

Από την πλευρά της, η μη κυβερνητική οργάνωση UN Watch κάλεσε την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα να συγκαλέσει εκτάκτως μια σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να ζητηθεί από τουλάχιστον 16 χώρες-μέλη του Συμβουλίου. Διπλωμάτες θεωρούν όμως ότι το ζήτημα θα μπορούσε να συζητηθεί στην επόμενη τακτική σύνοδο του Συμβουλίου, στις 8 Σεπτεμβρίου στη Γενεύη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης