Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε ότι η χώρα του θα τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της βάσει της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό της πρόγραμμα, εφόσον ο νεοεκλεγείς Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν άρει τις κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης, κάτι που ο Ζαρίφ εκτιμά ότι μπορεί να γίνει γρήγορα με τρία εκτελεστικά διατάγματα.

«Αν ο Μπάιντεν είναι διατεθειμένος να τηρήσει τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ, τότε κι εμείς μπορούμε να επιστρέψουμε αμέσως στην πλήρη τήρηση των δεσμεύσεών μας βάσει της συμφωνίας (…) και μπορούν να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της Ομάδας 5+1 (οι έξι μεγάλες δυνάμεις που υπέγραψαν τη συμφωνία)» επισήμανε ο Ιρανός υπουργός σε συνέντευξη που αναρτήθηκε σήμερα στην κρατική εφημερίδα Iran.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η κατάσταση θα βελτιωθεί τους επόμενους λίγους μήνες. Ο Μπάιντεν μπορεί να άρει όλες τις κυρώσεις με τρία εκτελεστικά διατάγματα» τόνισε. Ο Τζο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί να επαναφέρει τη χώρα του στη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η οποία υπεγράφη όταν ο ίδιος ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, εφόσον η Τεχεράνη αρχίσει και πάλι να σέβεται τις δεσμεύσεις της.

Όμως διπλωμάτες και αναλυτές έχουν επισημάνει ότι αυτό δεν είναι πιθανό να συμβεί άμεσα, καθώς και οι δύο χώρες επιθυμούν να αποσπάσουν επιπλέον δεσμεύσεις η μία από την άλλη.

Οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη συμφωνία το 2018 και άρχισαν να επαναφέρουν μονομερείς κυρώσεις εναντίον του Ιράν. Ο Ζαρίφ δεν αναφέρθηκε στην καταβολή αποζημίωσης από τις ΗΠΑ, αντίθετα με άλλους ηγέτες όπως ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί, ο οποίος έχει ζητήσει από την Ουάσινγκτον να αποζημιώσει την Τεχεράνη για την οικονομική βλάβη που υπέστη από τις απώλειες εσόδων από τις πωλήσεις πετρελαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτό μπορεί να γίνει αυτομάτως και δεν χρειάζεται να θέτουμε όρους: οι ΗΠΑ τηρούν τις δεσμεύσεις τους (…) και εμείς τηρούμε τις δικές μας βάσει της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα» υπογράμμισε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης