Περίπου 12.000 Ιρλανδοί συνταξιούχοι διαδήλωσαν την Τρίτη μπροστά από το κοινοβούλιο στο Δουβλίνο διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της κυβέρνησης να τους μειώσει τις επιδοτήσεις στα φάρμακα και τις υπηρεσίες τηλεφωνίας, στην πρώτη ένδειξη αντίθεσης στον προϋπολογισμό λιτότητας που ψηφίστηκε αυτό τον μήνα.

Παρά τις σημαντικές μειώσεις στις δαπάνες του προϋπολογισμού στις οποίες έχει προχωρήσει τα τελευταία έξι χρόνια η Ιρλανδία για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της μετά τον δανεισμό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στη χώρα έχουν πραγματοποιηθεί πολύ λίγες διαδηλώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα όμως περισσότεροι από 1.000 συνταξιούχοι ταξίδεψαν από όλη τη χώρα μέχρι το Δουβλίνο για να δηλώσουν ότι δεν αντέχουν άλλο.

Η ιρλανδική κυβέρνηση κατήργησε την προηγούμενη εβδομάδα την επιδότηση στις τηλεφωνικές επικοινωνίες, αύξησε τον φόρο στα συνταγογραφούμενα φάρμακα και ανακοίνωσε ότι θα μειώσει δραστικά τον αριθμό των ανθρώπων που δικαιούνται δωρεάν περίθαλψη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι ηλικιωμένοι είναι ένας εύκολος στόχος, όμως ανεχθήκαμε αρκετά», δήλωσε ο Φρανκ Κέβινς, ένας 66χρονος συνταξιούχος σεφ που ταξίδεψε 300 χιλιόμετρα από τη δυτική Ιρλανδία με ένα πανό που γράφει «Μόνο οι τύραννοι τιμωρούν τους ηλικιωμένους».


Ο 72χρονος Patrick Touher μετά από λόγο που εκφώνησε, κατέρρευσε

Οι διαδηλωτές ζήτησαν από τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Έντα Κένι να παραιτηθεί. Η κυβέρνησή του Κένι έχει επιτύχει τους στόχους που της είχαν τεθεί βάσει του μνημονίου το οποίο συνόδευε το δάνειο των 85 δισεκατομμυρίων ευρώ, όμως εξαιτίας της λιτότητας έχει μειωθεί η καταναλωτική δαπάνη, προκαλώντας ανησυχίες ότι η οικονομία δεν θα αναπτυχθεί αρκετά γρήγορα ώστε να μειωθεί το χρέος της χώρας.

«Ήδη πρέπει να επιλέξω αν θα πληρώσω έναν λογαριασμό ή θα αγοράσω φαγητό. Είναι αδύνατον», δήλωσε ο Μπέρναρντ Κίνι, ο οποίος καλείται να πληρώσει αυξημένο φόρο στα φάρμακά του, αυξημένο φόρο ακίνητης περιουσίας και τον λογαριασμό του τηλεφώνου με τη σύνταξη των 220 ευρώ την εβδομάδα.


Ο 72χρονος Patrick Touher μετά από λόγο που εκφώνησε, κατέρρευσε

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά
Πηγή: ΑΠΕ/ Irish Mirror/ The Indepedent/ breakingnews.ie

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης