Η χήρα του Φερνάντο Βιγιαβισένσιο – του υποψηφίου για την προεδρία του Ισημερινού, ο οποίος δολοφονήθηκε λίγες ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών – κινδύνευσε χθες Τετάρτη από ένοπλο.

«Η Βερόνικα Σαράους, σύζυγος του Φερνάντο Βιγιαβισένσιο, μόλις δέχθηκε επίθεση», έγραψε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) o Κρίστιαν Σουρίτα, στενός φίλος του εκλιπόντος πολιτικού, χωρίς να διευκρινίσει εάν τραυματίστηκε. Συνελήφθη ένοπλος Βενεζουελάνος που επέβαινε σε μοτοσικλέτα και επιχείρησε να επιτεθεί στο αυτοκίνητο της Σαράους, ανέφερε στην ίδια ανάρτηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Φερνάντο Βιγιαβισένσιο σκοτώθηκε στις 9 Αυγούστου από Κολομβιανούς εκτελεστές καθώς αποχωρούσε από προεκλογική συγκέντρωση. Το κεντρώο κόμμα επέλεξε τον Σουρίτα για να το εκπροσωπήσει στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, που διεξήχθη στις 20 Αυγούστου.

Η υποψήφια της αριστεράς Λουίσα Γκονσάλες (34%) και ο δεξιός υποψήφιος Ντανιέλ Νομπόα (23%) θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο της 15ης Οκτωβρίου, αφού ο Κρίστιαν Σουρίτα κατετάγη τρίτος με 16%.

Άλλοτε όαση ειρήνης στη Λατινική Αμερική, ο Ισημερινός, ανάμεσα στην Κολομβία και το Περού – τις δυο χώρες όπου παράγονται οι μεγαλύτερες ποσότητες κοκαΐνης στον κόσμο – μαστίζεται τα τελευταία χρόνια από κύμα βίας που συνδέεται με το οργανωμένο έγκλημα και τη διακίνηση ναρκωτικών. Ο δείκτης ανθρωποκτονιών έχει τετραπλασιαστεί σε σύγκριση με το 2018, από έξι σε 26 ανά 100.000 κατοίκους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης