Έγκλειστοι στη φυλακή της Γουαγιακίλ, από την οποία απέδρασε τον Ιανουάριο αρχηγός ισχυρής συμμορίας που είναι γνωστός με το προσωνύμιο «Φίτο», ο δημόσιος κίνδυνος υπ’ αριθμόν 1 στον Ισημερινό, «εξεγέρθηκαν», ανακοίνωσε η υπηρεσία σωφρονιστικών καταστημάτων (SNAI) της χώρας αυτής της Λατινικής Αμερικής.

Στασίασε «ομάδα προσώπων που στερούνται την ελευθερία (τους)», εξήγησε η SNAI μέσω X, διαβεβαιώνοντας πως «έχει ανακτηθεί επιτυχώς ο έλεγχος στο 80%» της φυλακής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου άκουσαν πυροβολισμούς από το συγκεκριμένο κέντρο κράτησης, μέρος του γιγαντιαίου συγκροτήματος Γουάγιας 1 της Γουαγιακίλ (νοτιοδυτικά), από όπου απέδρασε την 7η Ιανουαρίου ο επικεφαλής της πιο ισχυρής συμμορίας της χώρας, ο Χοσέ Αδόλφο Μασίας ή «Φίτο». Παραμένει ασύλληπτος ως αυτό το στάδιο.

Εξέτιε ποινή 34 ετών κάθειρξης για συμμετοχή στο οργανωμένο έγκλημα, διακίνηση ναρκωτικών και φόνους.

Η απόδρασή του ακολουθήθηκε από εξεγέρσεις σε πολλές φυλακές του Ισημερινού και έξαρση της βίας των συμμοριών στους δρόμους — εκρήξεις βομβών, δολοφονίες, ως και εισβολή μασκοφόρων ενόπλων σε τηλεοπτικό στούντιο εν μέσω εκπομπής σε απευθείας μετάδοση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο ο δεξιός πρόεδρος του Ισημερινού Ντανιέλ Νομπόα κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και «πολέμου» με τις συμμορίες, αναπτύσσοντας 20.000 μέλη των ενόπλων δυνάμεων στο εσωτερικό.

Άλλοτε όαση ειρήνης και ηρεμίας στη Λατινική Αμερική, ο Ισημερινός, ανάμεσα στην Κολομβία το Περού, τις δύο χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή κοκαΐνης στην υφήλιο, σπαράσσεται τα τελευταία χρόνια χρόνια από κύμα βίας συμμοριών που διεκδικούν τον έλεγχο οδών διακίνησης και φυλακών.

Φωτογραφία: elcomercio.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης