Η συνεχιζόμενη έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισλανδία θα μπορούσε να χωρίσει στα δύο την πόλη Γκρίνταβικ, προειδοποίησαν οι ειδικοί, επειδή δεν γνωρίζουν τι θα ακολουθήσει τις επόμενες μέρες.

Η έκρηξη στη χερσόνησο Reykjanes, που ξεκίνησε το βράδυ της Δευτέρας (18/12), σηματοδοτεί αυξημένο κίνδυνο να ανοίξουν χωρίς προειδοποίηση ηφαιστειακές ρωγμές, στην πόλη που φιλοξενεί περίπου 4.000 ανθρώπους και εκκενώθηκε όταν άρχισε να ταρακουνιέται από σεισμούς, πριν από μερικές εβδομάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ντόπιοι έχουν κοινοποιήσει βίντεο με τα σπίτια τους να διαλύονται, με πολλούς από αυτούς, να λένε ότι δεν μπορούν να επιστρέψουν πίσω.

«Το μέλλον είναι ακόμα αβέβαιο», είπε στο MBL.is ο επικεφαλής του τουριστικού συμβουλίου της Ισλανδίας, Jóhannes Þór Skúlason και πρόσθεσε ότι «πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η έκρηξη. Εάν οι ανατροπές συνεχιστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο αντίκτυπος στην τουριστική βιομηχανία μπορεί να είναι μεγάλος τον επόμενο χρόνο».

Μάλιστα, άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θαυμάζουν το φωτογραφικό υλικό που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, με τη λάβα να ξεχύνεται πάνω από τα χιονισμένα βουνά και να αποκαλύπτουν την έκταση του χάσματος των 2,5 μιλίων (4 χιλιομέτρων).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεκάδες χιλιάδες δονήσεις έχουν καταγραφεί γύρω από το Γκρίνταβικ από τότε που ένας «σεισμικός σμήνος» ταρακούνησε για πρώτη φορά την περιοχή στα τέλη Οκτωβρίου, με το ηφαίστειο Fagradalsfjall να απειλεί για εβδομάδες να εκραγεί.

«Το ηφαίστειο εκτοξεύει αρκετή λάβα για να γεμίζει μια ολυμπιακή πισίνα κάθε 20 δευτερόλεπτα», είπε ένας ειδικός την Τρίτη (19/12).

Ο Ντέιβιντ Πάιλ, καθηγητής επιστημών της γης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανέφερε στο Live Science ότι οι σεισμοί γύρω από την περιοχή της έκρηξης έχουν πλέον υποχωρήσει, υποδηλώνοντας ότι η ρωγμή έχει σταθεροποιηθεί.

«Ο ρυθμός έκρηξης είναι πιθανό να είναι της τάξης των μερικών εκατοντάδων κυβικών μέτρων λάβας ανά δευτερόλεπτο — αρκετός για να γεμίσει μια Ολυμπιακή πισίνα σε περίπου 20 δευτερόλεπτα», είπε ο Pyle στο LiveScience .

«Το μήκος της ρωγμής μπορεί να είναι ένδειξη του πόσο μάγμα είχε συσσωρευτεί στον φλοιό τις τελευταίες εβδομάδες».

Το Ισλανδικό Μετεωρολογικό Γραφείο δήλωσε σε χθεσινή του δήλωση: «Η ροή λάβας εκτιμάται ότι είναι περίπου το ένα τέταρτο αυτής που ήταν στην αρχή της έκρηξης στις 18 Δεκεμβρίου, και το ένα τρίτο της αρχικής ρωγμής είναι ενεργό».

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί μέχρι στιγμής.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τους ανθρώπους που ζουν κοντά στο ηφαίστειο είναι οι ηφαιστειακές αναθυμιάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα στην αναπνοή, αλλά και πνιγμό.

Οι φόβοι ότι το δηλητηριώδες αέριο από την έκρηξη θα επηρέαζε τη χερσόνησο του Reykjanes κατά τη διάρκεια της νύχτας, ευτυχώς δεν επαληθεύτηκαν.

Ωστόσο, τα επίπεδα ρύπανσης έχουν αυξηθεί σε μέρη της χερσονήσου, προκαλώντας ανησυχίες στους ειδικούς.

Οι άνθρωποι καλούνται να μείνουν μακριά από την περιοχή, καθώς καπνός και στάχτη συνεχίζουν να αναδύονται από την έκρηξη.

Το Ισλανδικό Μετεωρολογικό Γραφείο εκτιμά ότι εκατοντάδες κυβικά μέτρα λάβας, ανά δευτερόλεπτο διέφευγαν από το ηφαίστειο τις δύο πρώτες ώρες της έκρηξης, που ξεκίνησε τη Δευτέρα, αν και αυτό έχει μειωθεί σημαντικά από τότε.

Η λάβα είναι περίπου 1.200 βαθμοί Κελσίου (2.200 βαθμοί Φαρενάιτ).

Υπενθυμίζεται ότι το ηφαίστειο εξερράγη για τελευταία φορά τον Μάρτιο του 2021, αλλά πριν από αυτό ήταν αδρανές για 6.000 χρόνια.

Με πληροφορίες από την Dailymail

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης