Με νέα δίκη για διαφθορά έχει βρεθεί αντιμέτωπο το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP), διαδικασία που άρχισε χθες Δευτέρα, έξι ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στην Καταλονία.

Ο βασικός κατηγορούμενος, ο Λουίς Μπάρθενας, ο άλλοτε ταμίας του PP, που ήδη εκτίει ποινή κάθειρξης 29 ετών, έχει διαμηνύσει πως θα προχωρήσει σε νέες εκρηκτικές αποκαλύψεις για τις πηγές παράνομης χρηματοδότησης του κόμματος.

Η ισπανική δικαιοσύνη έχει ήδη τεκμηριώσει, σε προηγούμενη δίκη, ότι το PP λάμβανε για δεκαετίες αδήλωτες συνεισφορές και σε αντάλλαγμα παραχωρούσε στους επιχειρηματίες που τις έκαναν συμβάσεις του δημοσίου.

Η δικαιοσύνη επέβαλε βαρύ πρόστιμο στο κόμμα, ενώ ο κ. Μπάρθενας, άλλοι πολιτικοί και επιχειρηματίες καταδικάστηκαν να εκτίσουν ποινές φυλάκισης και κάθειρξης.

Τώρα, ο Λουίς Μπάρθενας υπόσχεται να αποκαλύψει νέα στοιχεία για τις παράνομες πρακτικές χρηματοδότησης του κόμματος, που διαβεβαιώνει πως ήταν εν γνώσει του πρώην πρωθυπουργού και ηγέτη του PP Μαριάνο Ραχόι. Ο κ. Ραχόι, ο οποίος αρνείται ότι γνώριζε οτιδήποτε για ατασθαλίες στη χρηματοδότηση του κόμματος, έχει κληθεί στο δικαστήριο για να καταθέσει ως μάρτυρας.

Η δίκη δεν θα μπορούσε να έρθει σε πιο ακατάλληλη στιγμή για την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία βρισκόταν στην εξουσία μέχρι το 2018. Δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν ότι το κόμμα κινδυνεύει να υποσκελιστεί από το ακροδεξιό λαϊκιστικό κόμμα Βοξ στις εκλογές της Κυριακής στην Καταλονία.