Σφοδρές είναι οι μάχες ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, καθώς μετά την αιφνιδιαστική επίθεση που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 900 Ισραηλινούς, το Τελ Αβίβ έχει ξεκινήσει να «σφυροκοπά» τη Λωρίδα της Γάζας, με ολόκληρες γειτονιές να έχουν μετατραπεί σε χαλάσματα.

Όπως ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ μάλιστα κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής στη νότια Λωρίδα της Γάζας σκοτώθηκαν δύο μέλη του πολιτικού σκέλους της Χαμάς, μεταξύ των οποίων και ο «υπουργός Οικονομικών» της οργάνωσης, Τζαουάντ Αμπού Σαμάλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο Τύπου των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ, ο Τζαουάντ Αμπού Σαμάλα πέθανε κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής.

Ο Σαμάλα αποτελούσε στόχο του Ισραήλ, καθώς σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του εκπρόσωπου «στο πλαίσιο του ρόλου του διαχειριζόταν τα οικονομικά της οργάνωσης και μοίραζε πόρους για να χρηματοδοτήσει την τρομοκρατία εντός και εκτός της Λωρίδας της Γάζας. Στο παρελθόν κατείχε θέσεις ασφαλείας στην τρομοκρατική οργάνωση και σαν μέρος του ρόλου του οδήγησε σε αρκετές επιχειρήσεις που σκοπός τους ήταν να πλήξουν το κράτος του Ισραήλ».

Έτσι θεωρούνταν ως ένας από τους «εγκεφάλους» της αιφνιδιαστικής επίθεσης της Χαμάς, στη χειρότερη αιματοχυσία στην ιστορία του Ισραήλ μέσα σε μία ημέρα, από τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας το 1948.

Νεκρός και στενός συνεργάτης του επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα

Επίσης, κατά σε επίθεση σκοτώθηκε και ο Ζακάρια Αμπού Μααμάρ, ανώτερο μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς και επικεφαλής του «υπουργείου» Διεθνών Σχέσεων της οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Αμπού Μααμάρ ήταν γνωστός ως ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα, Γιάχια αλ Σινουάρ, Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, «έκανε πολλές δουλειές ώστε να υποκινεί και να λειτουργεί κατά της εθνικής κυριαρχίας του Ισραήλ και να θέτει σε κίνδυνο τους κατοίκους της».

Επίσης, στο πλαίσιο του ρόλου του οι Ισραηλινοί του καταλογίζουν ότι όντας στα ανώτερα μέλη της οργάνωσης είχε «εμπλοκή στη λήψη των αποφάσεων και στον σχεδιασμό ενεργειών ενάντια στην ασφάλεια του Ισραήλ».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης