Οι δημοτικές εκλογές στο Ισραήλ που είχαν προγραμματιστεί για τις 27 Φεβρουαρίου, αναμένεται να αναβληθούν για τις 19 Νοεμβρίου στις βόρειες περιοχές της χώρας κοντά στα σύνορα του Λιβάνου και στις νότιες κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίες έχουν εκκενωθεί εξαιτίας του πολέμου κατά της Χαμάς, ανακοίνωσε σήμερα το Κοινοβούλιο.

“Η επιτροπή εσωτερικών υποθέσεων της Κνεσέτ (κοινοβούλιο) αποφάσισε να υποστηρίξει την πρόταση του υπουργού Εσωτερικών οι εκλογές να μετατεθούν για τις 19 Νοεμβρίου 2024 σε εννέα περιοχές που εκκενώθηκαν με κυβερνητική απόφαση”, αναφέρει σε ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εισήγηση της επιτροπής αναμένεται να εγκριθεί πολύ σύντομα από την Κνεσέτ.

Σχεδόν 150.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου: σχεδόν 80.000 στον βορρά λόγω των επαναλαμβανόμενων ρίψεων πυραύλων από τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου και σχεδόν 60.000 στις περιοχές που βρίσκονται κοντά στη Λωρίδα της Γάζας και αποτέλεσαν στόχο του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.

Στην υπόλοιπη χώρα, οι δημοτικές εκλογές που αφορούν 253 δήμους στο Ισραήλ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη (εκ των οποίων η Ανατολική Ιερουσαλήμ) και στο προσαρτημένο συριακό Γκολάν, θα διεξαχθούν την 27η Φεβρουαρίου. Αρχικά είχαν προγραμματιστεί για την 31η Οκτωβρίου, αλλά αναβλήθηκαν δύο φορές λόγω του πολέμου, η πρώτη στις 30 Ιανουαρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρότι ορισμένες εκλογές αποτελούν εφαλτήριο για τους πολιτικούς αξιωματούχους με φιλοδοξίες σε εθνικό επίπεδο, η εκλογή δημάρχων και δημοτικών συμβούλων, που διεξάγεται κάθε πέντε χρόνια, θεωρείται σε μεγάλο βαθμό τοπικό θέμα. Σχεδόν επτά εκατομμύρια Ισραηλινοί είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Δύο υποψήφιοι στις εκλογές στις εκκενωθείσες περιοχές, σκοτώθηκαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, η οποία προκάλεσε την ισραηλινή στρατιωτική επίθεση που μαίνεται στη Λωρίδα της Γάζας, όπου η Χαμάς πήρε την εξουσία του θύλακα το 2007.

Ο Οφίρ Λιμπστάιν, πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου και κάτοικος του Κφαρ Αζά, σκοτώθηκε στις ανταλλαγές πυρών με τους κομάντος της Χαμάς που είχαν εισβάλει στο κιμπούτς, το οποίο έγινε πεδίο μιας από τις μεγαλύτερες σφαγές αμάχων εκείνη την ημέρα.

Η Ταμάρ Κεντέμ-Σιμαντρόφ, η οποία ήταν υποψήφια για την προεδρία του περιφερειακού συμβουλίου του Εσκόλ, κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώθηκε μέσα στο σπίτι της στο κιμπούτς Νιρ Οζ μαζί με τον σύζυγό της και τα τρία μικρά παιδιά τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης