Ανησυχία εκφράζουν πολλοί Iταλοί αναλυτές για το οικονομικό μέλλον της χώρας σε περίπτωση προκήρυξης πρόωρων εκλογών. Σύμφωνα με τον Τύπο, είναι πολύ πιθανόν οι κάλπες να στηθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ή τις πρώτες δυο εβδομάδες του Οκτωβρίου. Αυτό είναι το αίτημα του αρχηγού του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος Ματέο Ρέντσι, ο οποίος προσπαθεί να πάρει και μια ουσιαστική «ρεβάνς» μετά την ήττα στο συνταγματικό δημοψήφισμα του περασμένου Δεκεμβρίου.

Πολλά θα εξαρτηθούν από το αν θα εγκριθεί τελικά η αλλαγή του εκλογικού νόμου, με υιοθέτηση του γερμανικού εκλογικού συστήματος. Έχει επιτευχθεί μια σχετική συμφωνία επί της αρχής ανάμεσα στην κεντροαριστερά, τη Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι και το κίνημα Πέντε Αστέρων. Θα πρέπει να διαπιστωθεί όμως αν υπάρχει και η αναγκαία συναίνεση στο κοινοβούλιο και κατά πόσον οι διάφορες τροπολογίες που θα προταθούν, θα αλλάξουν ουσιαστικά το αρχικό κείμενο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρόβλημα είναι ότι οι πολιτικές εξελίξεις, όπως συμβαίνει πολύ συχνά, συνδέονται με το οικονομικό μέλλον της χώρας. Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών θα δημιουργούσε ουσιαστικό θέμα σε ό,τι αφορά την υιοθέτηση οικονομικών μέτρων ύψους περίπου 19,6 δισεκατομμυρίων ευρώ (το ποσό είναι ακόμη υπό διαμόρφωση) που θα πρέπει να συμπεριληφθούν στον επόμενο κρατικό προϋπολογισμό, που συντάσσεται και ψηφίζεται κάθε χρόνο μέσα στο φθινόπωρο. Υπάρχει κίνδυνος, σε περίπτωση καθυστέρησης της σχετικής έγκρισης, να ισχύσει αυτόματα η αύξηση του ΦΠΑ από το 10% στο 13% για τα βασικά αγαθά στο 22% στο 25%, με βασική συνέπεια να μπει και πάλι, η χώρα, στο στόχαστρο των κερδοσκόπων.

Χθες ήδη, όταν οι αναφορές σε πιθανή πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αυξήθηκαν, το χρηματιστήριο του Μιλάνου σημείωσε πτώση 2%.

Μια από τις πιθανές λύσεις είναι η κυβέρνηση του Πάολο Τζεντιλόνι να παρουσιάσει προς ψήφιση, μέσα στον Ιούλιο, ένα είδος δεσμευτικού κειμένου, το οποίο να περιέχει, σε γενικές γραμμές, τις παρεμβάσεις και τα διάφορα μέτρα που θα υιοθετηθούν. Η τελική τους έγκριση όμως, όπως όλα δείχνουν, θα πρέπει να αναβληθεί για μετά τις εκλογές. Κάτι που εξαρτάται βέβαια από το αν προκύψει μια σταθερή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και μπορέσει να σχηματισθεί κυβέρνηση μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει να εκτιμηθεί προσεκτικά, στο μεταξύ, κατά πόσον μπορεί να αυξηθούν οι πιθανότητες να μπει και πάλι, η χώρα, στο μάτι του κυκλώνα της κερδοσκοπίας. Σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές, ο πρόεδρος της ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα θα σταθμίσει πολύ προσεκτικά όλες αυτές τις παραμέτρους -με όλα τα υπέρ και τα κατά- πριν αποφασίσει τυχόν διάλυση της Βουλής και της Γερουσίας και επίσημη προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο δήλωσε σήμερα ότι «η ανυπομονησία αυτή της κεντροαριστεράς να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές μπορεί να προκαλέσει μεγάλη οικονομική ζημιά στην χώρα». Με την προτεινόμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου και όριο για την είσοδο στο κοινοβούλιο το 5% των ψήφων, το μικρό κεντρώο κόμμα του Αλφάνο «Λαϊκή Εναλλακτική» κινδυνεύει να μείνει εκτός Βουλής και Γερουσίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης