Το πλοίο Ocean Viking διέσωσε 34 μετανάστες που επέβαιναν σε ιστιοφόρο στη Μεσόγειο και βρίσκονταν σε δύσκολη κατάσταση εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών, ανακοίνωσαν σήμερα οι μη κυβερνητικές οργανώσεις SOS Μεσόγειος και Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF).

Η SOS Μεσόγειος επεσήμανε στο Twitter ότι οι μετανάστες διασώθηκαν «αφού η κατάσταση στο 14 μέτρων σκάφος τους έγινε επείγουσα». Ανάμεσα στους διασωθέντες είναι μία έγκυος και ένα βρέφος ενός έτους, εξήγησε η ΜΚΟ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό σημαίνει ότι το Ocean Viking μεταφέρει πλέον περισσότερους από 80 μετανάστες. Την Κυριακή 50 μετανάστες, ανάμεσά τους 12 ανήλικοι και μία έγκυος, διασώθηκαν στην κεντρική Μεσόγειο από το πλοίο.

Το Ocean Viking αναζητά τώρα ασφαλές λιμάνι, όμως Μάλτα και Ιταλία του έχουν απαγορεύσει την είσοδο στα χωρικά τους ύδατα.

Την ίδια ώρα ένα άλλο πλοίο, το Alan Kurdi της γερμανικής ΜΚΟ Sea- Eye, επίσης αναζητεί λιμάνι για να αποβιβάσει τους πέντε μετανάστες που εξακολουθούν να βρίσκονται σε αυτό. Η Μάλτα δέχθηκε χθες Δευτέρα κάποιους από τους 13 μετανάστες που είχε διασώσει το Alan Kurdi.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα η Sea-Eye είχε απευθύνει δημόσια έκκληση προς τις αρχές της Μάλτας για βοήθεια, τονίζοντας ότι ένας 17χρονος Τυνήσιος που βρίσκεται στο πλοίο προσπάθησε δύο φορές να πηδήξει στη θάλασσα, προφανώς για να αυτοκτονήσει.

Τόσο η Ιταλία όσο και η Μάλτα προσπαθούν να περιορίσουν τις διασώσεις μεταναστών στη Μεσόγειο τους τελευταίους μήνες, αρνούμενες να επιτρέψουν σε πλοία ανθρωπιστικών οργανώσεων να εισέλθουν στα λιμάνια τους και επιχειρώντας να τα αναγκάσουν να επιστρέψουν στη Βόρεια Αφρική.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης