Το 603ο Τάγμα του Σώματος Μάχης Μηχανικού των IDF έφτασε στο Τελ Χαντάρ, το βαθύτερο σημείο στη Συρία στο οποίο έχουν εισέλθει οι ισραηλινές δυνάμεις. Πλέον βρίσκονται 20 χιλιόμετρα από τη Δαμασκό.
«Φύγαμε από το Al-Hiam την περασμένη Τετάρτη για ένα διάλειμμα το Σαββατοκύριακο. Το Σάββατο, έλαβα κλήσεις και μέχρι το βράδυ του Σαββάτου, ολόκληρη η εταιρεία είχε συγκεντρωθεί στα Υψίπεδα του Γκολάν. Μέχρι την Κυριακή, ήμασταν στο έδαφος της Συρίας », είπε στην Jerusalem Post ο λοχαγός Ούρι Άλμογκ, διοικητής λόχου του 603ου τάγματος.
«Οι στρατιώτες μας κατανοούν τη σημασία αυτής της αποστολής και ενθουσιάστηκαν. Δεν είναι κάτι που πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Προχωρήσαμε για να καταλάβουμε το Tel Hadar υπό την Ταξιαρχία Commando, αλλά το πρώτο όχημα που πάτησε το πόδι του στον λόφο ήταν από την 7η Ταξιαρχία. Αυτό είναι το πιο απομακρυσμένο σημείο που έχει εισέλθει ο ισραηλινός στρατός στη Συρία. Η τελευταία φορά ήταν στις 12 Οκτωβρίου 1973, όταν οι δυνάμεις Golani κατέλαβαν αυτό το βουνό», εξήγησε ο Almog.
Ιστορική διείσδυση
Οι IDF έχουν εκπαιδευτεί εκτενώς για επιχειρήσεις που περιλαμβάνουν φυλάκια του συριακού στρατού , με το παρατσούκλι «Syrian Pitas» για την οχυρωμένη δομή τους. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, ο ισραηλινός στρατός εστίασε στις απειλές από τον Λίβανο και τη Γάζα, χωρίς να περιμένει να κάνει ελιγμούς στο συριακό έδαφος.
«Δεν είχαμε εκπαιδευτεί για συριακά σενάρια. Εκπαιδευόμασταν για τη Χεζμπολάχ και τη Χαμάς. Τώρα, ακόμη και χωρίς να υπάρχει εχθρός, το ίδιο το έδαφος θέτει προκλήσεις. Μεγαλώσαμε ακούγοντας ιστορίες για περίπλοκα εμπόδια, αλλά δεν ήταν τόσο δύσκολα όσο αναμενόταν. Οι μπουλντόζες μας μπορούν να χειριστούν τα πάντα. Είναι σαφές ότι οι άμυνές τους δεν διατηρήθηκαν καλά στον τομέα μας», δήλωσε ο Almog.
Επί του παρόντος, οι στρατιώτες σταθμεύουν σχεδόν 10 χιλιόμετρα μέσα στη Συρία. «Από εδώ, μπορείτε να δείτε τη Δαμασκό από τη μια πλευρά, τις πλαγιές του Ερμών από την άλλη και βόρειους ισραηλινούς οικισμούς πίσω μας. Αυτήν τη στιγμή, οχυρώνουμε θέσεις πέρα από τη Γραμμή Άλφα, επεκτείνουμε την αμυντική περίμετρο του Ισραήλ και προστατεύουμε τους κατοίκους των Υψωμάτων του Γκολάν», πρόσθεσε ο Άλμογκ.