Χωριά που έγιναν στάχτη, σκηνές πανικού: περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει από την Κυριακή το βορειότερο άκρο του Καμερούν, που μαστίζεται από βιαιότητες μεταξύ κοινοτήτων που προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 22 ανθρώπων, και βρήκαν καταφύγιο στο γειτονικό Τσαντ.

Από την Κυριακή, συγκρούσεις μεταξύ ψαράδων και βοσκών στον νομό Λογκόνε-Τσάρι προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 22 ανθρώπων και τον βαρύ τραυματισμό άλλων 30, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, που εκφράζει την “ανησυχία” της και ζητεί “τον άμεσο τερματισμό των βιαιοτήτων”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι διέφυγαν στο εσωτερικό του Καμερούν και “περισσότεροι από 30.000 κατέφυγαν στο γειτονικό Τσαντ”, σύμφωνα με την HCR.

Συγκρούσεις ξέσπασαν την Κυριακή στο χωριό Ούλουμσα, στο βορειότερο άκρο του Καμερούν, “μετά μια σύγκρουση μεταξύ βοσκών, ψαράδων και γεωργών” για τη διαχείριση και τη χρήση του νερού, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ. “Η βία εξαπλώθηκε στη συνέχεια στα γειτονικά χωριά”.

“Δέκα χωριά πυρπολήθηκαν και έγιναν στάχτη”, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα βίαια επεισόδια συνεχίστηκαν την Τετάρτη στο Κουσέρι, μια πόλη 200.000 κατοίκων. Η αγορά των ζώων κάηκε κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων. Στο Κουσέρι, ψαράδες “επιτέθηκαν με βέλη και οι Άραβες βοσκοί αντέδρασαν”, εξήγησε αξιωματούχος τοπικής μκο που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η κατάσταση παραμένει “ασταθής” στο βόρειο άκρο του Καμερούν, δηλώνει ο ΟΗΕ.

Τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την πόλη και βρήκαν καταφύγιο στην πρωτεύουσα του Τσαντ, Ντζαμένα, που βρίσκεται στην άλλη πλευρά του ποταμού Τσάρι, σύμφωνα με την UNHCR.

Η πλειονότητα των προσφύγων είναι γυναίκες, ανάμεσα τους μερικές έγκυες, και παιδιά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης