Η νεαρή Ιρανοβρετανή, που συνελήφθη τον Ιούνιο στην Τεχεράνη επειδή θέλησε να παρακολουθήσει έναν διεθνή αγώνα βόλεϊ ανδρών, καταδικάστηκε σε ένα χρόνο φυλάκιση, όπως ανακοίνωσε σήμερα η δικηγόρος της.

«Η απόφαση δεν μου έχει ανακοινωθεί ακόμη επισήμως, όμως μου την έδειξε ο δικαστής και η πελάτης μου καταδικάστηκε σε ένα χρόνο φυλάκιση», δήλωσε η Μαχμούντ Αλιζαντέχ Ταμπαταμπαγέ, χωρίς όμως να εξηγήσει τους λόγους της καταδίκης της Γοντσέχ Γαβαμί.

«Καθώς δεν έχει προηγούμενες καταδίκες, το δικαστήριο μπορεί να της επιβάλει μια ποινή με αναστολή», πρόσθεσε η δικηγόρος.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η 25χρονη Γαβαμί, συνελήφθη στις 20 Ιουνίου επειδή συμμετείχε σε μια κινητοποίηση γυναικών, οι οποίες ήθελαν να παρακολουθήσουν τον αγώνα βόλεϊ ανδρών μεταξύ του Ιράν και της Ιταλίας.

Η παρουσία στη διεθνή συνάντηση βόλεϊ, την οποία ήθελε να παρακολουθήσει η Γοντσέχ, είχε απαγορευθεί για τις γυναίκες, μια απόφαση την οποία είχε αμφισβητήσει η μετριοπαθής κυβέρνηση του Ιρανού προέδρου Χασάν Ροχανί.

Εξάλλου η πρόσβαση στα γήπεδα ποδοσφαίρου απαγορεύεται για τις Ιρανές, επισήμως εξαιτίας της άσεμνης συμπεριφοράς κάποιων ανδρών οπαδών.

Ο διοικητής της εθνικής αστυνομίας του Ιράν στρατηγός Εσμαΐλ Αχμαντί Μογαντάμ είχε εξηγήσει τον Ιούνιο ότι η αστυνομία δεν μπορεί «να επιτρέψει την παρουσία γυναικών στα στάδια», διότι «η συνύπαρξη των δύο φύλων στα στάδια δεν εξυπηρετεί ακόμη το γενικό συμφέρον».

Διαβάστε επίσης:
ΗΠΑ: Αποτροπιασμός από την εκτέλεση 26χρονης στο Ιράν