Τις συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν, καταγράφει έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας.
Η κατάσταση στο Ιράν σήμερα είναι η χειρότερη που έχει καταγραφεί την τελευταία εικοσαετία, και η οργάνωση για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απευθύνει έκκληση προς τον πνευματικό ηγέτη του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, να επιτρέψει σε ειδικούς στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ να επισκεφθούν τη χώρα για τη διεξαγωγή έρευνας.
Μέχρι σήμερα, οι επίσημες έρευνες φαίνεται ότι είχαν ως στόχο να καλύψουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παρά να αποκαλύψουν την αλήθεια.
«Μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και αξιωματούχοι που ευθύνονται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να λογοδοτήσουν και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει καμία εκτέλεση», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο υποδιευθυντής του Προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική Χασίμπα Χατζ Σαχράουι.
Στην έκθεση καταγγέλλονται παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πριν, κατά τη διάρκεια και, κυρίως, μετά τις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου, όταν οι ιρανικές Αρχές επιστράτευσαν το σώμα των Μπασιντζί και του Φρουρούς της Επανάστασης για να καταστείλουν τις μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.
Σύμφωνα με την έκθεση, ορισμένοι από τους πολίτες που κρατήθηκαν κατά τη διάρκεια των μαζικών εκδηλώσεων διαμαρτυρίας αναγκάσθηκαν στη συνέχεια να διαφύγουν από τη χώρα.
Ένας πρώην κρατούμενος καταγγέλλει ότι κρατήθηκε επί 58 ημέρες σε κοντέινερ στο Καχριζάκ και του επετράπη να έλθει σε επαφή με την οικογένειά του μόνο 43 ημέρες μετά τη σύλληψή του.
Ο 26χρονος φοιτητής Πληροφορικής Εμπραχίμ Μεχτάρι κατηγορήθηκε για συνεργασία με το Facebook και συμμετοχή στις διαδηλώσεις και καταγγέλλει κακομεταχείριση και ξυλοδαρμούς.
«Με χτυπούσαν συχνά στο πρόσωπο… με έκαιγαν με τσιγάρα κάτω από τα μάτια, στο λαιμό, στο κεφάλι… απειλούσαν να με εκτελέσουν και με ταπείνωναν». Πέντε ημέρες μετά και αφού υπέγραψε μια ψεύτικη δήλωση, τον έβγαλαν και τον εγκατέλειψαν στο δρόμο αιμόφυρτο και σχεδόν αναίσθητο.
«Οποιοσδήποτε συλλαμβάνεται ή κρατείται πρέπει να προστατεύεται από τα βασανιστήρια και την κακομεταχείριση, οι κρατούμενοι συνείδησης πρέπει να απελευθερωθούν, και για όσους έχουν καταδικασθεί έπειτα από άδικες δίκες -ανάμεσά τους και τις στημένες δίκες που γελοιοποίησαν τη δικαιοσύνη-, πρέπει να υπάρξει επανεξέταση των υποθέσεών τους ή πρέπει να απελευθερωθούν… Όλες οι καταδίκες σε θάνατο πρέπει να τροποποιηθούν και άλλοι που δεν έχουν ακόμη δικασθεί πρέπει να έχουν δίκαιες δίκες» δήλωσε ο Σαχράουι.