Το θέμα του δυστυχήματος των Τεμπών τέθηκε ξανά στις Επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου, με την Ευρωπαία Εισαγγελέα, Λάουρα Κοβέσι να αφήνει αιχμές κατά της ελληνικής κυβέρνησης για τους χειρισμούς της στην υπόθεση.
Η Ευρωπαία εισαγγελέας μιλώντας σε αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου αναφέρθηκε στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αθήνα για την υπόθεση της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών, υπογραμμίζοντας ότι «μόνο ένα θέμα απασχολούσε τον κόσμο και αυτό ήταν τα Τέμπη».
Η Ολλανδή Ευρωβουλευτής, Σόφι ιν’τ Φελντ, ρώτησε, με αφορμή και παλαιότερη δήλωση της εισαγγελέως: «την στιγμή που ο νόμος προστατεύει τους υπεύθυνους υπουργούς και δεν αίρεται η ασυλία τους, θεωρείτε ότι δεν θα λάμψει η αλήθεια για τα Τέμπη και τους υπολόγους;».
Η Λάουρα Κοβέσι απάντησε λέγοντας: «Κάποιες φορές φαίνεται ότι δεν μαθαίνουμε ποτέ. Πόσες τραγωδίες σαν τα Τέμπη χρειάζονται για να καταλάβουμε ότι η διαφθορά σκοτώνει;», συμπληρώνοντας πως καλλιεργείται «κουλτούρα ατιμωρησίας».
Tune in to see the European Chief Prosecutor present our 2023 results to @EP_Justice @EP_BudgControl ⬇️ https://t.co/3jIqpVwPyn
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ— European Public Prosecutor’s Office (EPPO) (@EUProsecutor) April 9, 2024
«Το θέμα είναι να συμμορφώνεται η εθνική νομοθεσία με τον ευρωπαϊκό κανονισμό»
«Κάποιες φορές φαίνεται ότι δεν μαθαίνουμε ποτέ. Πόσες τραγωδίες σαν τα Τέμπη χρειάζονται για να καταλάβουμε ότι η διαφθορά σκοτώνει;», απάντησε η Ευρωπαία εισαγγελέας, προσθέτοντας ότι έτσι καλλιεργείται «κουλτούρα ατιμωρησίας».
Κατά την ακρόασή της, η Ευρωπαία εισαγγελέας έκανε αναφορά στην πρόσφατη επίσκεψή της στην Αθήνα και υπογράμμισε ότι «μόνο ένα θέμα απασχολούσε τον κόσμο, τα Τέμπη».
«Σε τελική ανάλυση, για να νιώθουμε ασφαλείς στην κοινωνία, εξαρτάται από το πώς εμείς οι δικαστές, οι εισαγγελείς, οι δικηγόροι, η αστυνομία, κάνουμε τη δουλειά μας και το πώς την αντιλαμβάνονται οι πολίτες. Αν είμαστε ανεξάρτητοι ή όχι, θαρραλέοι ή φοβισμένοι», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής της, η Λάουρα Κοβέσι ανέφερε ότι «έχουμε κάνει μηνυτήρια αναφορά σε 23 αξιωματούχους» όσον αφορά στη σύμβαση 717».
Παράλληλα, επανέλαβε ότι δεν μπόρεσε να ερευνήσει πρώην υπουργούς της κυβέρνησης λόγω της ελληνικής νομοθεσίας: «Το ζήτημα δεν είναι προσωπικό. Το θέμα είναι να συμμορφώνεται η εθνική νομοθεσία με τον ευρωπαϊκό κανονισμό. Αυτό το τραύμα μπορεί να επουλωθεί μόνο με την απονομή δικαιοσύνης», υπογράμμισε.