Η Κίνα θέτει στόχο η οικονομική της ανάπτυξη να κυμανθεί περί το 6,5% του ΑΕΠ το 2017, καθώς συνεχίζει να εφαρμόζει προνοητική δημοσιονομική πολιτική και συνετή νομισματική πολιτική, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Λι Κετσιάνγκ.

Η Λαϊκή Εθνοσυνέλευση αναμένεται να εγκρίνει τη λίγο βραδύτερη επέκταση της κινεζικής οικονομίας για το τρέχον έτος, ώστε να υπάρξει περιθώριο για την εφαρμογή μέτρων αντιμετώπισης του αυξανόμενου χρέους.

Ο ταχύς ρυθμός αύξησης του δανεισμού και η αύξηση των δημοσίων δαπανών το 2016 ήγειραν ανησυχίες για τα υψηλά επίπεδα του χρέους και την υπερθέρμανση της αγοράς ακινήτων.

Η αύξηση του ΑΕΠ το 2016 επιβραδύνθηκε στο 6,7%, τον πιο χαμηλό ρυθμό των τελευταίων 26 ετών, αλλά εντός του φάσματος στόχου του Πεκίνου (6,5% – 7%). Ο στόχος για το δημόσιο έλλειμμα είναι «περί το 3%», κατά τον κ. Λι.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός τόνισε ότι η Κίνα θα προωθήσει μεταρρυθμίσεις στον τομέα της προσφοράς και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ δεσμεύθηκε ότι θα αναληφθούν βήματα για τον έλεγχο των κινδύνων και την αύξηση της ασφάλειας του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Η Κίνα οφείλει να επαγρυπνεί για την αντιμετώπιση κινδύνων που απορρέουν από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, χρεοκοπίες, σκιώδεις τραπεζικές συναλλαγές και χρηματοδότηση μέσω του Διαδικτύου, συμπλήρωσε ο επικεφαλής της κινεζικής κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι μέσα στο 2017 θα εφαρμοστούν μέτρα απομόχλευσης.