Πέντε ύποπτοι συνελήφθησαν στην Κολομβία στο πλαίσιο της έρευνας για τον φόνο του Μαρτσέλο Πέσι, του παραγουανού εισαγγελέα ειδικευμένου σε υποθέσεις ναρκωτικών που έπεσε νεκρός στις αρχές Μαΐου από τα πυρά πληρωμένων εκτελεστών, ανακοίνωσαν χθες Παρασκευή οι κολομβιανές αρχές, με πρώτο τον πρόεδρο Ιβάν Ντούκε, που βρίσκεται σε επίσκεψη στις ΗΠΑ.

«Κατά τη διάρκεια επιχείρησης στην οποία συνεργάστηκαν η αστυνομία της Κολομβίας, οι υπηρεσίες της γενικής εισαγγελίας της Κολομβίας και οι παραγουανές αρχές, συλλάβαμε όλα τα πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται, συμπεριλαμβανομένου του δράστη της δολοφονίας του εισαγγελέα Μαρτσέλο Πέσι», ανέφερε ο πρόεδρος Ντούκε σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του.

Ο γενικός εισαγγελέας της Κολομβίας, ο Φραντσίσκο Μπαρμπόσα, έκανε λόγο σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στο Twitter για τη σύλληψη «πέντε προσώπων στην πόλη Μεδεγίν για τη φερόμενη εμπλοκή τους στον φόνο του Μαρτσέλο Πέσι». Οι ύποπτοι θα οδηγηθούν ενώπιον δικαστή τις επόμενες ώρες, πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Παραγουάης, ο Φεντερίκο Γκονσάλες, διευκρίνισε από την πλευρά του από την Ασουνσιόν πως οι ύποπτοι είναι τέσσερις υπήκοοι Κολομβίας και ένας υπήκοος Βενεζουέλας.

Ο κ. Γκονσάλες διαβεβαίωσε πως η έρευνα βρίσκεται «πολύ κοντά σε επόμενο βήμα», δηλαδή τον εντοπισμό του ηθικού αυτουργού ή των ηθικών αυτουργών της δολοφονίας.

Στο πλευρό του, με την ευκαιρία της συνάντησης των υπουργών Εσωτερικών και Ασφαλείας των κρατών μελών της MERCOSUR, ο κολομβιανός ομόλογός του Ντανιέλ Παλάσιος τόνισε πως οι συλλήψεις, στο πλαίσιο της «Επιχείρησης Γουαρανί», υπήρξαν καρπός της στενής συνεργασίας των κολομβιανών και των παραγουανών εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών.

Ο Μαρτσέλο Πέσι, 45χρονος εισαγγελέας ειδικευμένος σε υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, δολοφονήθηκε τη 10η Μαΐου στο νησί Βαρού, ανοικτά της Κολομβίας, όπου πέρναγε τον μήνα του μέλιτος με τη σύζυγό του, την κολομβιανή δημοσιογράφο Κλαούδια Αγκιλέρα, που ανακοίνωσε πως είναι έγκυος λίγο πριν πέσει νεκρός ο σύζυγός της.

Στην πρώτη γραμμή σε πολλές υποθέσεις που συνδέονταν με το οργανωμένο έγκλημα, ειδικά τη δράση βραζιλιάνικων συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος, ο Μαρτσέλο Πέσι ήταν επίσης γνωστός διότι χειρίστηκε τη δίωξη του διάσημου ποδοσφαιριστή Ροναλντίνιο, ο οποίος φυλακίστηκε από τον Μάρτιο ως τον Αύγουστο του 2020 διότι μπήκε στην Παρασκευή με πλαστά έγγραφα.

Ο φόνος, που διέπραξαν δύο εκτελεστές κινούμενοι με τζετ-σκι σε ιδιωτική παραλία στο Βαρού, εν μέσω τουριστών που απολάμβαναν τα διαφανή νερά της Καραϊβικής, προκάλεσε σοκ στην Παραγουάη. Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην Ασουνσιόν.

Η επιχείρηση ήταν «σχολαστικό έργο που μας επέτρεψε να φέρουμε στο φως αυτή την εγκληματική δομή» και «οι κακοποιοί θα οδηγηθούν ενώπιον δικαστή», είπε ο πρόεδρος Ντούκε, ο οποίος εκφράστηκε από την αεροπορική βάση Άντριους, κοντά στην Ουάσινγκτον.

«Τα αποδεικτικά στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει είναι σημαντικά και αδιάσειστα», συνέχισε ο αρχηγός του κράτους, συγχαίροντας την αστυνομία. «Θεωρούμε πως με αυτό το σημαντικό βήμα, αυτό το φρικιαστικό έγκλημα θα διαλευκανθεί και όλοι οι εμπλεκόμενοι θα δώσουν λόγο».

Ο παραγουανός πρόεδρος Μάριο Άμπντο Μπενίτες από την πλευρά του «ευχαρίστησε τους οργανισμούς του κολομβιανού κράτους για τη δέσμευσή τους» στην έρευνα και εξήρε τη συνεργασία των αστυνομικών και εισαγγελικών υπηρεσιών των δύο κρατών.