Δέκα στρατιωτικοί τους οποίους βαραίνουν υποψίες πως απείλησαν χωρικούς με τα όπλα τους σε αγροτική περιοχή της βόρειας Κολομβίας –περιστατικό που χαρακτηρίστηκε «πολύ σοβαρό» από την κυβέρνηση–, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το Γενικό Επιτελείο Στρατού της χώρας.

«Από τη στιγμή που έλαβε γνώση των γεγονότων, η διοίκηση του στρατού (…) προχώρησε αμέσως στα επιβεβλημένα μέτρα», διατάσσοντας πρώτα απ’ όλα να διενεργηθεί έρευνα, ανέφερε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε ο αρχηγός του στρατού ξηράς, ο στρατηγός Λουίς Μαουρίσιο Οσπίνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έλαβα την απόφαση να τους αφαιρέσω την εμπιστοσύνη και την ευθύνη να φέρουν οπλισμό», πρόσθεσε, αναφερόμενος στα μέλη του στρατού που φέρονται να εμπλέκονται.

Οι υπαξιωματικοί και οι αξιωματικοί που απείλησαν πολίτες δεν θα επιτρέπεται να συμμετέχουν σε «καμιά» επιχείρηση ή αποστολή συγκέντρωσης πληροφοριών, κατά την ίδια πηγή.

Βίντεο και φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στις αρχές της εβδομάδας σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης προτού αναπαραχθούν από μέσα ενημέρωσης εικονίζουν στρατιωτικούς με μάσκες, χωρίς κανένα διακριτικό της μονάδας τους, να απειλούν με όπλα χωρικούς, ανάμεσά τους γυναίκες και τρομοκρατημένα παιδιά, στην αγροτική κοινότητα Τιεράλτα, στον νομό Κόρδομπα, περιοχή όπου είναι γνωστό πως διακινούνται ναρκωτικά και δρουν ένοπλες οργανώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβέρνηση χαρακτήρισε «εξαιρετικά σοβαρό» το επεισόδιο, με τον σοσιαλδημοκράτη πρόεδρο Γουστάβο Πέτρο να το καταδικάζει απερίφραστα και να αναφέρεται σε ενδεχόμενη «επιστροφή» του φαινομένου της δράσης παραστρατιωτικών. Παρέπεμπε στα τάγματα της άκρας δεξιάς, τα οποία σε συνέργεια με τμήματα του στρατού έσπερναν τον τρόμο στον πληθυσμό στο πλαίσιο του πολέμου εναντίον οργανώσεων ανταρτών της αριστεράς στις αρχές των χρόνων του 2000.

Σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο, οι στρατιωτικοί παρίσταναν τα μέλη ομάδας διαφωνούντων των πρώην FARC, που απορρίπτουν τη συμφωνία ειρήνης του 2016.

Χθες Πέμπτη, ο πρόεδρος Πέτρο, ο πρώτος που ανήκει στην αριστερά στην ιστορία της χώρας, καταδίκασε ξανά με έντονο τρόπο το περιστατικό: «Κανένας στρατιώτης δεν πρέπει να επιτραπεί ποτέ ξανά να πυροβολήσει ξανά αγοράκι ούτε να σκοτώσει χωρικούς (…) Η Κολομβία δεν θα επιστρέψει στο παρελθόν, στη βαρβαρότητα του παρελθόντος», επέμεινε.

«Τι επιδίωκαν αυτοί που έδωσαν τις διαταγές;» διερωτήθηκε, αφήνοντας να εννοηθεί πως κάποιοι προσπαθούν να οδηγήσουν την κυβέρνησή του στην ανυποληψία, σπέρνοντας «αναταραχή και χάος». Με τέτοιες ενέργειες, ο στρατός της Κολομβίας δεν βαδίζει στον δρόμο «της δόξας ή της τιμής», αλλά «της αχρειότητας», υπερθεμάτισε και επικαλέστηκε τον πατέρα του έθνους Σιμόν Μπολίβαρ: «Καταραμένος ο στρατιώτης που στρέφει όπλο εναντίον του λαού».

Στον νομό Κόρδομπα, όπου είναι γνωστό πως βρίσκονται καλλιέργειες κόκας, δρουν διάφορες ένοπλες ομάδες: διαφωνούντες των FARC, ο ELN, διακινητές ναρκωτικών, πάνω απ’ όλα ακροδεξιοί πρώην παραστρατιωτικοί της Clan del Golfo.

Προχθές Τετάρτη, στρατιωτικό ελικόπτερο που μετέφερε στην Τιεράλτα μέλη της επιτροπής που συγκροτήθηκε για να ερευνήσει το επεισόδιο έγινε στόχος πυρών από το έδαφος. Επρόκειτο για επίθεση της Κλαν, εκτίμησε χθες ο στρατός.

Κατά τη διάρκεια του ατελείωτου εμφυλίου πολέμου στην Κολομβία, που διαρκεί πάνω από μισό αιώνα, έχουν διαπραχθεί αναρίθμητες σφαγές αμάχων και άλλα εγκλήματα. Πολλά αποδίδονται στον στρατό, ειδικά στο πλαίσιο του σκανδάλου που είναι γνωστό με την ονομασία falsos positivos («ψευδώς θετικά», ενν. αποτελέσματα). Επί σειρά ετών, στρατιωτικοί εκτελούσαν αμάχους και τους παρουσίαζαν κατόπιν ως αντάρτες πεσόντες σε μάχες για να εξασφαλίζουν προαγωγές, άδειες και άλλα προνόμια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης