Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Με εκκλήσεις στην Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών της ΕΕ και… αξιολόγηση της κατάστασης στις ετήσιες εκθέσεις της ευελπιστεί η Κομισιόν να «φρενάρει» την τουρκική προκλητικότητα!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό, τουλάχιστον, προκύπτει από τη χθεσινή απάντηση του επιτρόπου Várhelyi στον Κύπριο ευρωβουλευτή των Χριστιανοδημοκρατών Λευτέρη Χριστοφόρου, σχετικά με τι μπορεί να κάνει στην πράξη και άμεσα η Κομισιόν για να σταματήσει τις προκλήσεις κατά της Ελλάδος και της Κύπρου.

Στην ίδια απάντηση διαβεβαιώνεται ότι η ΕΕ θα συνεχίσει τη χρηματοδότηση προς την Τουρκία, στα πλαίσια της προενταξιακής διαδικασίας, ενώ θα συνεχίσουν να παρέχονται κονδύλια για τους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής στην Τουρκία.

Στην ερώτηση του, ωστόσο, ο Κύπριος ευρωβουλευτής είχε επισημάνει, μεταξύ άλλων, ότι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Στην Τουρκία, η οποία κατέχει την ευρωπαϊκή επικράτεια ενός κράτους-μέλους της ΕΕ, η οποία απειλεί καθημερινά την Ελλάδα και αναπτύσσει βάναυσες ρεβιζιονιστικές πολιτικές, που παραβιάζει και απειλεί την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και τους ενεργειακούς πόρους της, δεν μπορεί να επιτραπεί να συνεχίσει τις επικίνδυνες αποσταθεροποιητικές της πολιτικές ανεξέλεγκτα.

– Όσο η ΕΕ συνεχίζει να δείχνει ανοχή, δυστυχώς υποστηρίζει την τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα. Πιστεύω ότι η ΕΕ δεν δικαιολογείται να συνεχίζει να παρέχει οικονομική στήριξη στην Τουρκία ή να λειτουργεί την τελωνειακή ένωση όταν η Τουρκία παραβιάζει όλες τις Αρχές, τις Συνθήκες, το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ακολουθεί ολόκληρη η καθόλου ξεκάθαρη απάντηση του επιτρόπου… (σ.σ.: οι υπογραμμίσεις δικές μας)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απάντηση του κ. Várhelyi εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (23.8.2022)

Στα συμπεράσματά του της 24ης Ιουνίου 20221 , το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του πρόσφατες επανειλημμένες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας.

Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών.

Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του και τη δήλωση στις 25 Μαρτίου 2021, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, αποκλιμάκωση των εντάσεων προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσουν βιώσιµες σχέσεις καλής γειτονίας.

Η Επιτροπή παρακολουθεί τις εξελίξεις πολύ στενά και εγείρει τακτικά το θέμα με την Τούρκους ομολόγους. Επιπλέον, θα συνεχίσει να αξιολογεί την κατάσταση στις ετήσιες εκθέσεις της για την Τουρκία. Η χρηματοδότηση της ΕΕ για την Τουρκία συνεχίζει να παρέχεται στο πλαίσιο του Προενταξιακού Μέσου Βοήθεια (IPA).

Επικεντρώνεται σε προτεραιότητες που συνδέονται με τους θεμελιώδεις πυλώνες της διεύρυνσης στρατηγικής καθώς και για την οικοδόμηση πιο ανθεκτικών και πιο βιώσιμων οικονομιών και κοινωνιών. Εξακολουθούν επίσης να παρέχονται κονδύλια για τους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής στην Τουρκία. Η Τελωνειακή Ένωση ΕΕ-Τουρκίας δημιουργήθηκε με τη Συμφωνία της Άγκυρας2 του 1963 και Απόφαση 1/95 του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας.

Η τελωνειακή ένωση ωφελεί και τις δύο πλευρές και την Επιτροπή έχει συνεργαστεί με την Τουρκία για να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες δυσκολίες της υλοποίηση, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης Μαρτίου 2021.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης