Ανταπόκριση από Στρασβούργο-Νίκος Ρούσσης

Με μία γραπτή του ερώτηση ο Κροάτης ευρωβουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών Tomislav Sokol, εκτός του ότι αποκάλυψε άγνωστες δηλώσεις του Επιτρόπου Reynders, για το αν όλες οι «μάσκες» που κυκλοφορούν στην ΕΕ θεωρούνται ασφαλής άμυνα κατά του κορωνοϊού, τον ανάγκασε να ομολογήσει το γενικότερο μπάχαλο που επικρατεί, αυτή τη στιγμή, σ’ αυτόν τον ευαίσθητο τομέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ερώτησή του ο Κροάτης ευρωβουλευτής αποκάλυψε ότι, συμμετέχοντας σε ανταλλαγή απόψεων με μέλη της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών (IMCO), ο Didier Reynders, Επίτροπος Δικαιοσύνης δήλωσε ότι οκτώ κράτη μέλη είχαν αναφέρει περισσότερες από 7 εκατομμύρια μη ασφαλείς μάσκες μέσω του συστήματος RAPEX, οι οποίες στη συνέχεια ανακλήθηκαν από την κυκλοφορία εντός της ΕΕ.

Ποια κράτη-μέλη της ΕΕ ανέφεραν μη ασφαλείς μάσκες μέσω του συστήματος RAPEX, πού κατασκευάστηκαν αυτές οι μάσκες και ποιος είναι ο απλούστερος τρόπος για τους καταναλωτές να αναγνωρίσουν μια μάσκα που δεν πληροί τα πρότυπα ασφαλείας, ρωτούσε εύλογα ο Κροάτης ευρωβουλευτής.

Στην απάντησή του ο Επίτροπος παραδέχεται ότι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάνω από 23 εκατομμύρια καταγγελίες για μη ασφαλείς μάσκες είχαν φθάσει μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου 2020, στο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης Safety Gate, για επικίνδυνα μη διατροφικά προϊόντα.

Τα κύρια προβλήματα που καταγγέλθηκαν ήταν ανεπαρκής χωρητικότητα φιλτραρίσματος ή εσφαλμένη προσαρμογή των μασκών στο πρόσωπο και απουσία απαιτούμενης πιστοποίησης από σχετικούς Ευρωπαϊκούς φορείς.

Ακολουθεί ολόκληρη η διαφωτιστική απάντηση του Επιτρόπου, σε ελεύθερη μετάφραση από τα αγγλικά:

Απάντηση του κ. Reynders εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (11.11.2020)

Ο αριθμός των μέτρων που σχετίζονται με προστατευτικές μάσκες που αναφέρονται στο Safety Gate, το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για επικίνδυνα μη διατροφικά προϊόντα, έχει φτάσει περίπου τα 23 εκατομμύρια καταγγελίες μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου 2020.

Βέλγιο, Κροατία, Δανία, Εσθονία, Γερμανία, Γαλλία, Ουγγαρία, Ιταλία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο ανέφεραν μέτρα.

Προβλήματα που αναφέρθηκαν ήταν ανεπαρκής χωρητικότητα φιλτραρίσματος ή εσφαλμένη προσαρμογή των μασκών στο πρόσωπο και απουσία απαιτούμενης πιστοποίησης από σχετικούς ευρωπαϊκούς φορείς.

Από τις 121 ειδοποιήσεις που αναφέρθηκαν, 104 καλυμμένες μάσκες παρήχθησαν στη Δημοκρατία της Κίνας, 2 στο Μεξικό, 1 στη Δανία, Τουρκία, Ουκρανία ή Βιετνάμ και για 11 περιπτώσεις η προέλευση δεν αναφέρθηκε ή δεν ήταν γνωστή.

Εκτός από τις ενέργειες μεμονωμένων χωρών, μια συντονισμένη δράση εποπτείας της αγοράς, για την ασφάλεια των προϊόντων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη των μολύνσεων COVID-19, πραγματοποιείται επί του παρόντος από 23 χώρες και τα αποτελέσματά της αναμένονται έως το τέλος του 2020.

Οι καταναλωτές μπορούν να ελέγξουν εάν μάσκες που εμφανίζονται ότι προστατεύουν τον χρήστη καλύπτονται έτσι από τον Κανονισμό προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού (φιλτράρισμα προσώπου, μάσκες FFP), φέρουν σήμανση CE και τον τετραψήφιο αριθμό του «κοινοποιημένου» οργανισμού που πραγματοποίησε την αξιολόγηση της συμμόρφωσης.

Αυτός ο αριθμός μπορεί να ελεγχθεί από τη λίστα των αρμόδιων κοινοποιημένων οργανισμών στο Nando, βάση δεδομένων.

Η απουσία οποιουδήποτε από αυτά τα δύο στοιχεία στις μάσκες θα ήταν ένδειξη μη συμμόρφωσης.

Τα ύποπτα μη ασφαλή προϊόντα μπορούν να αναφερθούν στην εθνική υπηρεσία παραπόνων για την ασφάλεια προϊόντων, που μπορεί να το αναλάβει στις προσπάθειές του να εξασφαλίσει μια ασφαλή ενιαία αγορά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης