Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Οι πάροχοι πολύ μεγάλων διαδικτυακών πλατφορμών, συμπεριλαμβανομένου του Twitter, έχουν προθεσμία έως τις 16 Δεκεμβρίου 2022 για να εφαρμόσουν τον Κώδικα Ελέγχου της Παραπληροφόρησης και οι πρώτες εκθέσεις θα πρέπει να υποβληθούν τον Ιανουάριο του 2023, λέει ο Επίτροπος Breton, σε απάντηση του προς τους ευρωβουλευτές των Πρασίνων Κιμ Βαν Σπάρεντακ και Alexandra Geese !

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι μετά την έναρξη ισχύος του νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA), που είναι ακόμη στα «σκαριά» (sic) η Κομισιόν θα αξιολογήσει εάν ο Κώδικας Πρακτικής πληροί τις προϋποθέσεις για έναν Κώδικα Δεοντολογίας βάσει του DSA.

Βέβαια, οι δύο ευρωβουλευτές των Πρασίνων, επικαλούμενοι πληροφορίες του CNN και της Washington Post, κατήγγειλαν ότι το Twitter, εσκεμμένα παραποιεί τον αριθμό των ψεύτικων λογαριασμών και των bots στην πλατφόρμα.

Υποστήριξαν, ακόμη, ότι, η εταιρεία σκόπιμα αποκρύπτει την πραγματική κλίμακα των ψεύτικων και ανεπιθύμητων λογαριασμών, καθώς αυτό θα έβλαπτε την εικόνα και την αξία της και θα μείωνε τον αριθμό των ενεργών χρηστών με δυνατότητα δημιουργίας εσόδων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ψεύτικοι λογαριασμοί και τα δίκτυα bot συμβάλλουν στη διάδοση παραπληροφόρησης, διαδικτυακής χειραγώγησης και πόλωσης, και ως εκ τούτου μπορούν να αποτελέσουν άμεση απειλή για τη δημοκρατία, κατέληξαν.

Υπενθύμισαν, τέλος, ότι στον αναθεωρημένο Κώδικα Πρακτικής της Επιτροπής για την παραπληροφόρηση του 2022, οι υπογράφοντες δεσμεύονται να «αντιμετωπίσουν τόσο την παραπληροφόρηση όσο και τις «χειριστικές συμπεριφορές, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης «της δημιουργίας και χρήσης ψεύτικων λογαριασμών, εξαγορών λογαριασμών και βασιζόμενων σε ρομπότ ενίσχυση.

Οι ερωτήσεις τους ήταν κάτι παραπάνω από συγκεκριμένες:

Ερευνά η Κομισιόν εάν το Twitter παραβιάζει τον Κώδικα Πρακτικής για την Παραπληροφόρηση;
Ποιο φάσμα επιλογών διαθέτει η Κομισιόν εάν διαπιστώσει ότι το Twitter δεν τηρεί τις δεσμεύσεις του βάσει του κώδικα πρακτικής;
Είναι συστημικές παραποιήσεις του είδους που φέρεται να είναι συμβατές με το καθεστώς υπογραφής κάποιας εταιρείας;
Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση του Επιτρόπου, που ρίχνει ελάχιστο φώς, για το τι μέλλει γενέσθαι με τον έλεγχο της παραπληροφόρησης μέσω Τούϊτερ…

Απάντηση του κ. Breton εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 27.10.2022

Σύμφωνα με τον νέο (2022) Κώδικα Πρακτικής για την Παραπληροφόρηση, οι υπογράφοντες, συμπεριλαμβανομένου του Twitter, έχουν δεσμευτεί να λάβουν αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό των ανεπίτρεπτων συμπεριφορών και πρακτικών χειραγώγησης στις υπηρεσίες τους, συμπεριλαμβανομένης, μεταξύ άλλων, της δημιουργίας και χρήσης ψεύτικων λογαριασμών, της εξαγοράς λογαριασμών και ενίσχυση που βασίζεται σε bot, και να αναφέρετε τις ενέργειες που έγιναν.

Ο Κώδικας καθορίζει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο παρακολούθησης με τακτική υποβολή εκθέσεων από τα υπογράφοντα μέρη σχετικά με τη συμμόρφωσή τους με τις δεσμεύσεις τους βάσει του Κώδικα.

Οι υπογράφοντες έχουν προθεσμία έως τις 16 Δεκεμβρίου 2022 για να εφαρμόσουν τον Κώδικα και οι πρώτες εκθέσεις θα πρέπει να υποβληθούν τον Ιανουάριο του 2023. Η Επιτροπή αναμένει από τους υπογράφοντες να παράσχουν ισχυρά, ακριβή στοιχεία.

Οι υπογράφοντες που είναι πάροχοι πολύ μεγάλων διαδικτυακών πλατφορμών έχουν επίσης δεσμευτεί σε ανεξάρτητο έλεγχο της συμμόρφωσής τους με τον Κώδικα.

Ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA) ορίζει ένα πλαίσιο διαχείρισης κινδύνου που απαιτεί από τους παρόχους πολύ μεγάλων διαδικτυακών πλατφορμών να αξιολογούν και να μετριάζουν τους συστημικούς κινδύνους που προκύπτουν από τις υπηρεσίες τους, συμπεριλαμβανομένης της παραπληροφόρησης, σε ετήσια βάση.

Αναθέτει στην Επιτροπή εξουσίες άμεσης επιβολής σε αυτούς τους παρόχους, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης σχεδίων διορθωτικής δράσης, προστίμων και προσωρινών μέτρων, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις υποχρεώσεις τους.

Επιπλέον, όταν η υπηρεσία ενός παρόχου ορίζεται ως πολύ μεγάλη διαδικτυακή πλατφόρμα, πρέπει να υποβληθεί σε ετήσιο ανεξάρτητο έλεγχο που θα ελέγχει τη συμμόρφωσή του με το DSA, καθώς και με οποιεσδήποτε εθελοντικές δεσμεύσεις βάσει Κωδίκων Δεοντολογίας που αναγνωρίζονται βάσει του DSA. Η DSA προβλέπει τη χρήση τέτοιων Κωδίκων Δεοντολογίας ως δυνητικού μέσου για τον μετριασμό των συστημικών κινδύνων.

Μετά την έναρξη ισχύος του DSA, η Επιτροπή θα αξιολογήσει εάν ο Κώδικας Πρακτικής πληροί τις προϋποθέσεις για έναν Κώδικα Δεοντολογίας βάσει του DSA.!

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης