Με χαμηλές προσδοκίες αλλά με υψηλό συμβολισμό ξεκίνησαν λίγο μετά τις 13:20 στην Κωνσταντινούπολη οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών Ρωσίας και Ουκρανίας για τον τερματισμό του πολέμου.
Σύμφωνα με την τουρκική τηλεόραση περίπου στις 13:20, ξεκίνησε η συνάντηση Ρωσίας και Ουκρανίας, καθώς ξεπεράστηκε το διπλωματικό βραχυκύκλωμα και η εμπλοκή που προκλήθηκε στο παρά πέντε.
Νωρίτερα, ουκρανική πηγή δήλωσε στο Reuters ότι η ρωσική αντιπροσωπεία ζητούσε να διεξαχθούν απευθείας συνομιλίες χωρίς την παρουσία αμερικανικής ή τουρκικής αντιπροσωπείας. Πρόσθεσε ότι αυτό είναι ένδειξη ότι η Ρωσία υπονομεύει την προσπάθεια ειρήνευσης προβάλλοντας απαιτήσεις και όρους.
Είχε προηγηθεί η συνάντηση εκπροσώπων της Τουρκίας, των ΗΠΑ και της Ουκρανίας, η οποία διήρκεσε λίγο περισσότερο από μία ώρα, όπως είπαν στο TASS πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Μετά τις διαβουλεύσεις, ουκρανική διπλωματική πηγή δήλωσε ότι το Κίεβο βλέπει την εκεχειρία ως απόλυτη προτεραιότητα για τις συνομιλίες με τη ρωσική αντιπροσωπεία.
Οι Ουκρανοί ζητούν πάλι συνάντηση σε επίπεδο κορυφής
Πρόσθεσε ότι η ουκρανική αντιπροσωπεία θα συζητήσει μία πιθανή συνάντηση μεταξύ Ζελένσκι και Πούτιν στις συνομιλίες με τη ρωσική ομάδα στην Κωνσταντινούπολη.
Νωρίτερα υψηλόβαθμοι Ουκρανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν με Ευρωπαίους συμβούλους ασφαλείας, δήλωσε πηγή της ουκρανικής αντιπροσωπείας στο AFP.
Στη συνάντηση αυτή πήραν μέρος οι Ουκρανοί υπουργοί Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ και Εξωτερικών Αντρίι Σίμπιχα, ο Αντρίι Γερμάκ, προσωπάρχης του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως και σύμβουλοι ασφαλείας από τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία και ο Αμερικανός εκπρόσωπος Κιθ Κέλογκ, πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας αποχώρησε από τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με μάρτυρες που επικαλείται το Reuters.
Σύμφωνα με το BBC, η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε με τον Αμερικανό αξιωματούχο, Μάικλ Αντον και προηγήθηκε των συνομιλιών Ρωσίας – Ουκρανίας.
Εφαρμογή κατάπαυσης πυρός ζητά η Τουρκία
Η Τουρκία ζήτησε την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός το συντομότερο δυνατόν στην Ουκρανία κατά την έναρξη των πρώτων συνομιλιών ανάμεσα στο Κίεβο και την Μόσχα με την τουρκική μεσολάβηση.
«Είναι κρίσιμης σημασίας να εφαρμοσθεί το συντόμετρο δυνατόν μία κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν τονίζοντας ότι «κάθε μέρα καθυστέρησης οδηγεί σε νέες ανθρώπινες απώλειες». Δήλωσε επίσης ότι είναι σημαντικό οι συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης να θέσουν την βάση για μία συνάντηση μεταξύ των ηγετών της Ουκρανίας και της Ρωσίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν δήλωσε ότι είναι ευτυχής που διαπιστώνει ότι οι δύο πλευρές έχουν ανοίξει «ένα νέο παράθυρο ευκαιρίας» για ειρήνευση.
Λίγη ώρα πριν, αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο ζητά «να σταματήσει η σφαγή» στην Ουκρανία πριν από τις συνομιλίες ανάμεσα στην Μόσχα και το Κίεβο.
«Η σφαγή πρέπει να σταματήσει» στην Ουκρανία, δήλωσε ο Μάρκο Ρούμπιο.
Έτοιμη η Ουκρανία για άνευ όρων κατάπαυση πυρός
Έτοιμη για ειρήνη και άνευ όρων κατάπαυσης του πυρός είναι η Ουκρανία, όπως δηλώνουν ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ρουστέμ Ουμέροφ, ο οποίος μάλιστα ηγείται της αντιπροσωπείας του Κιέβου στις συνομιλίες με την Ρωσία στην Κωνσταντινούπολη, καθώς και ο Επικεφαλής του Γραφείου του Προέδρου της Ουκρανίας Αντρέι Γέρμακ.
«Η ουκρανική αντιπροσωπεία είναι στην Κωνσταντινούπολη σήμερα για να επιτύχει άνευ όρων κατάπαυση του πυρός. Αυτή είναι η προτεραιότητά μας» έγραψε χαρακτηριστικά ο Γέρμακ σε ανάρτησή του στο Telegram.