Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι οι οποιεσδήποτε απειλές κατά της Ρωσίας είναι «απαράδεκτες» μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Λετονίας ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να κλείσει την Θάλασσα της Βαλτικής για την ναυσιπλοΐα εάν βρεθεί ότι η Μόσχα είναι υπεύθυνη για τις ζημιές που έχουν προκληθεί στον αγωγό φυσικού αερίου μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επανέλαβε την άρνηση της Μόσχας σε οποιαδήποτε εμπλοκή στις ζημιές που έχουν προκληθεί στο αγωγό φυσικού αερίου Balticconnector και σε τηλεπικοινωνιακό καλώδιο στις 8 Οκτωβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φιλανδοί ερευνητές έχουν δηλώσει ότι οι ζημιές μπορεί να είναι πράξη δολιοφθοράς, αν και δεν έχουν καταλήξει εάν ήταν ένα ατύχημα ή σκόπιμη ενέργεια.

Ο Λετονός πρόεδρος Έντγκαρς Ρινκέβιτς σε τηλεοπτική του συνέντευξη δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να κλείσει την Θάλασσα της Βαλτικής για τα πλοία εάν αποδειχθεί ότι η Ρωσία ευθύνεται για τις ζημιές στο αγωγό Balticconnector.

Η Φινλανδία, η Εσθονία και η Λετονία είναι όλες τους μέλη της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πεσκόφ ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις του Ρισκέβιτς, δήλωσε κατά την διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης: «Οποιεσδήποτε απειλές θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά, ανεξάρτητα από ποιον προέρχονται. Οποιεσδήποτε απειλές προς την Ρωσική Ομοσπονδία είναι ανεπίτρεπτες».

«Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά: η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με αυτό (το περιστατικό)» είπε.

Η Φινλανδία δήλωσε ότι η έρευνά της επικεντρώνεται επί του παρόντος στο ρόλο του κινεζικού πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων NewPolar Bear.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι θα ήθελε να ρωτήσει με τη σειρά του τον Ρίνκεβιτς σχετικά με τις εκρήξεις πέρυσι που προκάλεσαν ρήγμα στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream της Ρωσίας κάτω από τη Βαλτική, για τις οποίες η Μόσχα δήλωσε -χωρίς να παρέχει αποδείξεις- ότι πραγματοποιήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους.

Η Ουάσιγκτον αρνείται την οποιαδήποτε ευθύνη για τις εκρήξεις. Σουηδοί, Δανοί και Γερμανοί ερευνητές έκαναν λόγο για δολιοφθορά αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν αποφασίσει ποιος βρίσκεται πίσω από αυτό.

«Θα ήθελα να ρωτήσω τον κ. Πρόεδρο (Ρινκέβτις) τι πρέπει να γίνει με τη Βαλτική Θάλασσα μετά την ολοκλήρωση της έρευνας και αφού καταστεί σαφές ποιος πραγματοποίησε και ποιος διέταξε την τρομοκρατική επίθεση στη Βαλτική εναντίον των αγωγών Nord Streams», δήλωσε ο Πεσκόφ.

«Σε αυτό το θέμα, ο κ. Πρόεδρος αποφάσισε να παραμείνει σιωπηλός και να μην μιλήσει», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης