Σε περισσότερους από 20 ανέρχονται οι νεκροί στο Ιράν, έπειτα από πέντε ημέρες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, με τον πρόεδρο Χασάν Ρουχανί να υποβαθμίζει ωστόσο το μέγεθος και την προοπτική των κινητοποιήσεων.

Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ταραχές κατά τη διάρκεια της νύχτας
, όπως μεταδίδει η ιρανική κρατική τηλεόραση, ενώ ο έως τώρα απολογισμός τοποθετούσε τα θύματα σε τουλάχιστον 13. Ανάμεσα στους νεκρούς φέρονται να βρίσκονται ένας αστυνομικός και δύο μέλη των Φρουρών της Επανάστασης.

Έξι διαδηλωτές φέρονται να σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια εφόδου σε αστυνομικό τμήμα στην πόλη Καχνταριτζάν, με την κρατική τηλεόραση να υποστηρίζει ότι προσπάθησαν να κλέψουν όπλα από το τμήμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πρώτες διαμαρτυρίες ξέσπασαν την περασμένη Πέμπτη στην ανατολική πόλη Μασάντ με αφορμή τον υψηλό πληθωρισμό και τα κρούσματα διαφθοράς. Σύντομα όμως εξαπλώθηκαν σε πολλές πόλεις και έλαβαν ευρύτερο αντικυβερνητικό χαρακτήρα, με τους διαδηλωτές να καταγγέλλουν προσωπικά τον πρόεδρο Ρουχανί και τον ανώτατο ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Οι Αρχές προσπάθησαν να αποθαρρύνουν τους διαδηλωτές το Σαββατοκύριακο με μεγάλη αστυνομική παρουσία σε πόλεις όπως η Τεχεράνη και με προειδοποιήσεις να μη λαμβάνουν μέρος σε «παράνομες» κινητοποιήσεις. Ωστόσο, οι πορείες συνεχίστηκαν τη Δευτέρα, για πέμπτη συναπτή ημέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν από το 2009, με εκατοντάδες ανθρώπους να έχουν συλληφθεί, ωστόσο ο Ρουχανί τη Δευτέρα υποβάθμισε το μέγεθος της βίας και την προοπτική των κινητοποιήσεων.

«Το ιρανικό έθνος θα αντιμετωπίσει εύκολα αυτά τα προβλήματα. Ο λαός μας θα θέσει τέλος στη μικρή ομάδα που φωνάζει συνθήματα εναντίον της λαϊκής βούλησης και εναντίον του νόμου, προσβάλλοντας τις αξίες της επανάστασης και προκαλώντας ζημιές σε δημόσια περιουσία» είπε ο πρόεδρος Ρουχανί, σύμφωνα με κείμενο που αναρτήθηκε στην αγγλική ιστοσελίδα της ιρανικής προεδρίας.

Παρά ταύτα, υιοθετώντας έναν πιο συγκαταβατικό τόνο, ο πρόεδρος του Ιράν επεσήμανε πως η λαϊκή κριτική συνιστά «ευκαιρία» για τη χώρα όχι «απειλή» και παραδέχτηκε πως το κράτος πρέπει να μεριμνά για τις ανάγκες των πολιτών του.

Κάλεσε τις διάφορες στρατιωτικές και πολιτικές Αρχές να μιλούν με μία φωνή για να προστατεύσουν το κράτος και το σημερινό πολιτικό σύστημα, και ζήτησε εθνική ενότητα ώστε να αντιμετωπιστεί κάθε πρόκληση ή απειλή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης