Μερικές εκατοντάδες αυτοκίνητα καθηλώθηκαν το πρωί της Πέμπτης (4/1) στη Σουηδία και τη Δανία λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης, που συνδέεται με το κύμα ψύχους στην περιοχή, ενώ στη Νορβηγία ακυρώθηκαν πολλά δρομολόγια τρένων.

Στη Σουηδία, ο στρατός κατέβαλε προσπάθειες για να βοηθήσει τις υπηρεσίες διάσωσης να απεγκλωβίσουν αυτοκινητιστές που είχαν ακινητοποιηθεί μεταξύ Όρμπι και Κρίστιανσταντ στη νότια κομητεία Σκάνιας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλά οχήματα εγκαταλείφθηκαν, καθώς βρίσκονταν σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις διάσωσης, ενώ άλλα κατάφεραν να γυρίσουν προς την αντίθετη κατεύθυνση, αφού οι διασώστες τρύπησαν τις μεταλλικές μπάρες που χωρίζουν τις λωρίδες κυκλοφορίας με νότια και με βόρεια κατεύθυνση.

Γύρω στις 10:30 τοπική ώρα όλοι οι αυτοκινητιστές είχαν απομακρυνθεί από τον δρόμο, εκτός από τους οδηγούς φορτηγών.

«Γύρω στα 100 άτομα βρίσκονται στο σημείο συγκέντρωσης που άνοιξε ο δήμος Όρμπι, όπου η θερμοκρασία έφτασε τους -5 βαθμούς Κελσίου γύρω στις 5:00 π.μ.», ανέφερε η αστυνομία της νότιας αυτής περιοχής στην ιστοσελίδα της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια μέρα πριν, σχεδόν 1.000 οχήματα παγιδεύτηκαν από το χιόνι σε αυτόν τον δρόμο, ο οποίος πρέπει να παραμείνει κλειστός μέχρι το πρωί της Παρασκευής, δήλωσε η σουηδική διοίκηση μεταφορών.

Η αστυνομία κάλεσε τους κατοίκους να μην οδηγούν στην περιοχή, αλλά και σε ορισμένες περιοχές της γειτονικής Δανίας.

Η κυκλοφορία των αυτοκινήτων δεν προτείνεται γύρω από την πόλη Άαρχους, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας (ανατολικά) όπου η τεράστια κυκλοφοριακή συμφόρηση έχει φτάσει τα 30 χιλιόμετρα.

«Οι δρόμοι προκαλούν μεγάλα προβλήματα (…) πολλοί αυτοκινητιστές έχουν κολλήσει σε ουρές για αρκετές ώρες», ανακοίνωσε μέσω της πλατφόρμας Χ η αστυνομία της Δανίας.

“Επομένως, σκεφτείτε το δύο φορές και μείνετε στα σπίτια σας”, συνέστησε στους κατοίκους.

Στη Δανία, έπεσε έως και μισό μέτρο χιόνι, κάτι που έχει να συμβεί από το 2011, σύμφωνα με το μετεωρολογικό ινστιτούτο DMI.

Στη Νορβηγία, στα εδάφη των Σάμι του μακρινού βορρά, στο Καουτόκινο, το θερμόμετρο έδειξε -41,6°C κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Κλειστά παρέμειναν τα σχολεία σε αρκετούς δήμους στα νότια της χώρας, λόγω δυσκολιών στις μετακινήσεις μετά τη σφοδρή χιονόπτωση των τελευταίων ημερών και ορισμένα αναμένεται να παραμείνουν κλειστά και αύριο.

Οι αυτοκινητιστές της περιοχής κλήθηκαν από την αστυνομία να μην πάρουν τα αυτοκίνητά τους και όλα τα δρομολόγια των τρένων μεταξύ Όσλο και Κρίστιανσαντ (νότια) ακυρώθηκαν επίσης.

Στη νορβηγική πρωτεύουσα η θερμοκρασία αναμένεται να πέσει στους -25°C το Σάββατο.

Στη Φινλανδία, ένα νέο ρεκόρ ψύχους καταρρίφθηκε στο Ενοντέκιο (βορειοδυτικά) όπου το θερμόμετρο έδειξε -42,1°C.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης