Ο ιδρυτής της ομάδας Βάγκνερ, ο οποίος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πολύμηνης μάχης για την κατάληψη του Μπαχμούτ, ανακοίνωσε ότι θα αποσυρθεί από την περιοχή στις 10 Μαΐου.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν δήλωσε πως η έλλειψη πυρομαχικών είναι ο λόγος της απόσυρσης των στρατευμάτων ενώ παράλληλα κατηγόρησε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αποσύρω μονάδες Βάγκνερ από το Μπαχμούτ γιατί ελλείψει πυρομαχικών είναι καταδικασμένες να χαθούν», είπε ο αρχηγός της ομάδας.

Οι θέσεις του Βάγκνερ στο Μπαχμούτ θα μεταφερθούν στις τακτικές δυνάμεις της Ρωσίας, είπε ο Πριγκόζιν.

Ο Πριγκόζιν δημοσίευσε ένα βίντεο που δείχνει τον ίδιο να στέκεται ανάμεσα σε δεκάδες ματωμένα πτώματα, ενώ κατηγόρησε τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου για τις απώλειες που υπέστη η ομάδα Βάγκνερ στην Ουκρανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απευθύνθηκε στον Σόιγκου, λέγοντάς του ότι η Βάγκνερ είχε «70% έλλειψη πυρομαχικών» και ρώτησε πού ήταν τα πυρομαχικά. Ο Πριγκόζιν είπε ότι οι απώλειες της ομάδας θα ήταν πέντε φορές μικρότερες εάν υπήρχαν επαρκείς προμήθειες.

«Αυτά είναι τα παλικάρια της Βάγκνερ που πέθαναν σήμερα. Το αίμα είναι ακόμα φρέσκο», είπε ο Πριγκόζιν, δείχνοντας τα πτώματα γύρω του. «Ήρθαν εδώ ως εθελοντές και πεθαίνουν για να παχύνεις στα γραφεία σου».

«Εσείς τα κτήνη συχνάζετε σε ακριβά κλαμπ. Τα παιδιά σας απολαμβάνουν τη ζωή και ανεβάζουν βίντεο στο YouTube. Νομίζετε ότι είστε τα αφεντικά σε αυτή τη ζωή και ότι μπορείτε να ελέγχετε τις μοίρες των ανθρώπων; Νομίζετε ότι έχετε δικαίωμα να ελέγχετε τα αποθέματα των πυρομαχικών;» λέει μεταξύ άλλων ο Πριγκόζιν.

Η μάχη για τη στρατηγικής σημασίας πόλη έχει γίνει η πιο μακρά και αιματηρή του πολέμου, με σοβαρές απώλειες τόσο από τη ρωσική όσο και από την ουκρανική πλευρά.

Οι ρωσικές δυνάμεις ήταν ανένδοτες για μήνες για την κατάληψη της πόλης, η οποία θα ήταν η πρώτη σημαντική νίκη τους στο πεδίο της μάχης σε περίπου οκτώ μήνες.

Η μάχη έχει αποστραγγίσει τα αποθέματα πυροβολικού και των δύο πλευρών, με χιλιάδες οβίδες να εκτοξεύονται καθημερινά. Η Βάγκνερ παρακαλούσε διαρκώς για περισσότερα πυρομαχικά για να εξασφαλίσει μια νίκη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης