Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε τη Δευτέρα ότι τα αμερικανικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη F-16 μπορούν να «φιλοξενήσουν» πυρηνικά όπλα και προειδοποίησε ότι η παροχή τους στο Κίεβο θα οδηγήσει σε κλιμάκωση της σύγκρουσης, αναφέρει το Reuters.

«Πρέπει να λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι μία από τις τροποποιήσεις των F-16 επιτρέπει τη «φιλοξενία» πυρηνικών όπλων», είπε ο Λαβρόφ σε ομιλία του σε στρατιωτική βάση στο Ντουσάνμπε του Τατζικιστάν, σύμφωνα με πληροφορίες που παρέχονται στον ιστότοπο του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αν δεν το καταλαβαίνουν αυτό, τότε είναι άχρηστοι ως στρατιωτικοί στρατηγοί και σχεδιαστές».

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι αρνήθηκε την Τρίτη να συζητήσει τις πυρηνικές δυνατότητες των μαχητικών αεροσκαφών F-16, αλλά σημείωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ήταν συνεπής στις δηλώσεις του ότι δεν επιθυμεί κλιμάκωση του κλιμακούμενου πολέμου και σίγουρα όχι στον πυρηνικό πεδίο.

«Ο σκοπός της παροχής προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών είναι να βοηθήσει την Ουκρανία να αμυνθεί, να υπερασπιστεί τον εναέριο χώρο και την εδαφική της ακεραιότητα», είπε ο Κίρμπι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κίρμπι είχε επίσης ένα μήνυμα για τον Λαβρόφ: «Αν ανησυχείτε για τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνατότητες, τότε θα πρέπει να πάρετε τα στρατεύματά σας και να φύγετε από την Ουκρανία».

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ζητήσει εδώ και καιρό F-16, λέγοντας ότι η εμφάνισή τους με Ουκρανούς πιλότους θα ήταν ένα σίγουρο μήνυμα στον κόσμο ότι η εισβολή της Ρωσίας θα κατέληγε με ήττα.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε στους ηγέτες της G7 τον περασμένο μήνα ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζει κοινά συμμαχικά προγράμματα εκπαίδευσης για Ουκρανούς πιλότους μαχητικών F-16.

Ωστόσο, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε ότι δεν υπάρχει ακόμη οριστική απόφαση στην Ουάσιγκτον για την αποστολή των αεροπλάνων.

Πηγή: ertnews, Agerpres.ro

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης