Πάνω από 40 άνθρωποι δολοφονήθηκαν χθες Παρασκευή σε νέες επιθέσεις εναντίον χωριών που αποδόθηκαν σε παραστρατιωτική οργάνωση στην Ιτουρί, επαρχία στο βορειοανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό, όπου κάθε εβδομάδα οι νεκροί είναι δεκάδες, ανέφεραν πηγές στην περιοχή.

Η παραστρατιωτική οργάνωση CODECO (σ.σ. Coopérative pour le développement du Congo, «Συνεταιρισμός για την Ανάπτυξη του Κονγκό») θεωρείται πως διέπραξε τους σκοτωμούς σε τουλάχιστον τρία χωριά της περιοχής Τζουγκού, περίπου εξήντα χιλιόμετρα βόρεια από την επαρχιακή πρωτεύουσα Μπουνιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η CODECO, παραστρατιωτική ομάδα με χιλιάδες μαχητές, λέει ότι προστατεύει τη φυλή Λέντου, αντίπαλη με τη φυλή Χέμα, την παραστρατιωτική της οργάνωση Ζαΐρ και τον εθνικό στρατό.

«Στο Κιλό Ετά βρήκαμε 36 πτώματα, στο Ματέτε 8 και στο Ιτεντέ δεν έχουμε αριθμό ακόμα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ινοσάν Ματουκαλαντά, επικεφαλής των τοπικών αρχών στον τομέα Μπανιαλί Κιλό.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέλη της CODECO άρχισαν να εξαπολύουν επιθέσεις στις 05:00 και ο στρατός επενέβη τρεις ώρες αργότερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ρομπέρ Μπασιλοκό, επικεφαλής οργάνωσης της κοινωνίας των πολιτών στην περιοχή, έκανε λόγο από την πλευρά του για 35 νεκρούς στο χωριό Κιλό Ετά –5 παιδιά, 13 γυναίκες και 17 άνδρες– και για άλλους 8 νεκρούς στο Ματέτε. Καταμετρώνται «προσωρινά 43 νεκροί μέσα σε μόλις μια μέρα, χθες Παρασκευή, στον τομέα Μπανιαλί Κιλό», συνόψισε.

«Κάθε μέρα έχουμε νεκρούς, νεκρούς, κουραστήκαμε», πρόσθεσε, τονίζοντας πως υπάρχουν επίσης αγνοούμενοι, ότι καταστήματα λεηλατήθηκαν και σπίτια πυρπολήθηκαν.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις δυνάμεις ασφαλείας στην περιοχή, οι νέες σφαγές μπορεί να διαπράχθηκαν σε αντίποινα για επιθέσεις της οργάνωσης Ζαΐρ εναντίον τριών ηγετών της CODECO, που δολοφονήθηκαν μέσα σε τρεις ημέρες.

Στην πιο πρόσφατη τριμηνιαία έκθεσή του, με ημερομηνία 27η Μαρτίου, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τόνιζε πως 485 άμαχοι δολοφονήθηκαν από την 1η Δεκεμβρίου μέχρι την 14η Μαρτίου στην Ιτουρί, επαρχία όπου μαίνεται η βία διαφόρων ένοπλων ομάδων, συμπεριλαμβανομένης της CODECO.

Έπειτα από περίπου μια δεκαετία σχετικής ηρεμίας, η αιματηρή σύγκρουση στην Ιτουρί ανάμεσα στις φυλές Λέντου και Χέμα αναζωπυρώθηκε το 2017, εκτοπίζοντας ενάμισι εκατομμύριο ανθρώπους. Μέσα σε πέντε χρόνια, χιλιάδες άμαχοι σκοτώθηκαν.

Το νότιο τμήμα της Ιτουρί και το βόρειο τμήμα της γειτονικής επαρχίας Βόρειο Κίβου υφίστανται εξάλλου συχνές επιθέσεις από την ADF («Συμμαχικές Δημοκρατικές Δυνάμεις»), ένοπλη οργάνωση προερχόμενη από την Ουγκάντα, που παρουσιάζεται από την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ως ο βραχίονάς της στην Αφρική.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης