«Πρόκειται για ένα διάλογο κωφών», επισημαίνει χαρακτηριστικά η γαλλική Le Monde. Η Ουκρανία και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της, σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ, απηύθυναν τελεσίγραφο στη Μόσχα να δεχθεί εκεχειρία χωρίς όρους 30 ημερών από τη Δευτέρα 12 Μαΐου, ειδάλλως θα αντιμετωπίσει νέο κύμα μαζικών κυρώσεων.

«Αυτού του είδους τα τελεσίγραφα και η γλώσσα που χρησιμοποιείται για τη διατύπωσή τους είναι απολύτως απαράδεκτα. Δεν είναι δυνατόν να απευθύνεται κανείς στη Ρωσία με τέτοιο ύφος», δήλωσε εμφανώς εκνευρισμένος ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Προεδρίας Ντιμίτρι Πεσκόφ, κατά τη διάρκεια του καθημερινού briefing.

«Είμαστε διατεθειμένοι να διερευνήσουμε με σοβαρότητα τρόπους ειρηνικής διευθέτησης της σύγκρουσης μακροπρόθεσμου χαρακτήρα», συνέχισε ο Ντιμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος ωστόσο δεν αναφέρθηκε ούτε μία στιγμή στο περιβόητο ραντεβού της ερχόμενης Πέμπτης στην Κωνσταντινούπολη.

Όπως σημειώνει η Le Monde, το Κρεμλίνο, πιστό στην καθιερωμένη γραμμή του πως «γνωρίζετε ότι μετά την ολοκλήρωση των εορταστικών εκδηλώσεων στη Μόσχα στη μνήμη της 9ης Μαΐου, ο Πρόεδρος με δήλωσή του εξέθεσε με καθαρό τρόπο, και δίχως δεύτερες σκέψεις, τη θέση μας περί επανέναρξης των απευθείας διαπραγματεύσεων στην Κωνσταντινούπολη, άνευ όρων κα κόκκινων γραμμών, δηλαδή τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων οι οποίες διακόπηκαν με υπαιτιότητα της Ουκρανίας το 2022».

Ο βρετανικός Guardian υπενθυμίζει άλλωστε την άσκηση πιέσεων προς τον Ζελένσκι εκ μέρους του Ντόναλντ Τραμπ.

«Τελικά ο Πρόεδρος της Ουκρανίας δεν μπορεί παρά να δεχθεί την πρόσκληση του Βλαντιμίρ Πούτιν για συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, μόνο και μόνο από φόβο μην προσβάλλει τον Αμερικανό Πρόεδρο» επισημαίνουν δυτικοί διπλωμάτες στην βρετανική πρωτεύουσα.

Η πρόταση του Πούτιν, συνεχίζουν οι ίδιοι διπλωμάτες, κατατέθηκε μόνο και μόνο για να μειώσει την πίεση των Ευρωπαίων προς το Ντόναλντ Τραμπ, όσον αφορά το ενδεχόμενο νέων μαζικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Όπως σημειώνουν κύκλοι του Αμερικανικού Κογκρέσου, όντως οι Ευρωπαίοι επιχειρούν να πιέσουν τον αμερικανικό παράγοντα να αποδεχθεί το μέτρο των επιπλέον κυρώσεων, και μάλιστα ο Guardian αναφέρει πως ο ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ έχει ήδη ετοιμάσει φάκελο με πακέτο κυρώσεων, τον οποίο, όπως φαίνεται, θα υποστηριχθεί διακομματικά στο Κογκρέσο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης