Η αμερικανική προεδρία επέκρινε έντονα τον πρόεδρο της Βραζιλίας χθες Δευτέρα, αφού ο Λούλα κατηγόρησε το Σαββατοκύριακο τις ΗΠΑ πως παρατείνουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, κατά τη διάρκεια επίσημων επισκέψεών του στην Κίνα και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Σε αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση, η Βραζιλία απηχεί τη ρωσική και την κινεζική προπαγάνδα χωρίς να παίρνει υπόψη τα γεγονότα», τόνισε ο Τζον Κίρμπι, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Κίνα, ο Λούλα, αφού συναντήθηκε με τον Σι Τζινπίνγκ, κατηγόρησε την Ουάσινγκτον πως «ενθαρρύνει τον πόλεμο» στην Ουκρανία, κάτι που επανέλαβε την Κυριακή, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Αμπού Ντάμπι.

«Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ συνεχίζουν να συμβάλλουν στη συνέχιση του πολέμου. Ενώ πρέπει να καθίσουν γύρω από το τραπέζι και να πουν: ‘Φτάνει’», είπε ο κεντροαριστερός Βραζιλιάνος πρόεδρος από την πρωτεύουσα των ΗΑΕ.

Η κριτική του πράγματι απηχεί διατυπώσεις της Μόσχας και του Πεκίνου, που κατηγορούν δυτικές χώρες για τον πόλεμο που ξέσπασε τον Φεβρουάριο του 2022, όταν ο ρωσικός στρατός εισέβαλε στην ουκρανική επικράτεια κατά διαταγή του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντίθετα με τις δυτικές δυνάμεις, η Βραζιλία ουδέποτε επέβαλε οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία εξαιτίας του πολέμου· όπως και η Κίνα, λέει πως θέλει να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο.

«Είμαστε ευγνώμονες στους Βραζιλιάνους φίλους μας για την εξαίρετη κατανόηση της γένεσης αυτής της κατάστασης» στην Ουκρανία, δήλωσε χθες ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, πριν από τη συνάντηση που είναι προγραμματισμένο να έχει με τον πρόεδρο Λούλα στην Μπραζίλια.

Η Ουάσινγκτον δεν έχει καμιά αντίρρηση στη θέληση «οποιασδήποτε χώρας να τερματιστεί ο πόλεμος», αντέτεινε ο Κίρμπι. «Αυτό θα μπορούσε γίνει τώρα, σήμερα, ο αν Πούτιν σταματούσε την επίθεση στην Ουκρανία και απέσυρε τα στρατεύματά του».

«Τα πρόσφατα σχόλια (του προέδρου) της Βραζιλίας πως η Ουκρανία θα έπρεπε να εξετάσει το να εκχωρήσει επίσημα την Κριμαία εν είδει παραχώρησης για την ειρήνη είναι απλούστατα ασύνετα», πρόσθεσε ο Τζον Κίρμπι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης