Ο γερμανικός όμιλος Lufthansa ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή, ότι ακυρώνει τις καθημερινές πτήσεις του προς την Τεχεράνη έως τις 20 Ιανουαρίου καθώς το Ιράν φέρεται να κατέρριψε κατά λάθος ένα ουκρανικό Μπόινγκ πριν από δύο ημέρες.

«Λόγω της αβέβαιης κατάστασης ασφάλειας όσον αφορά τον εναέριο χώρο γύρω από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης, οι εταιρίες του ομίλου Lufthansa ακυρώνουν για προληπτικούς λόγους έως τις 20 Ιανουαρίου τις πτήσεις τους προς και από» την ιρανική πρωτεύουσα, εξηγεί σε μια ανακοίνωση η γερμανική εταιρεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η θυγατρική της, Austrian Airlines, είχε ανακοινώσει προηγουμένως ότι ακύρωσε την προγραμματισμένη για σήμερα πτήση της «λόγω των τελευταίων πληροφοριών και μιας αλλαγής της αποτίμησης της κατάστασης στον τομέα της ασφάλειας για τον εναέριο χώρο γύρω από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης».

«Μόλις έχουμε λεπτομερείς πληροφορίες, θα αποφασίσουμε αν οι πτήσεις μας προς το Ιράν μπορούν να επαναληφθούν εκ νέου», είχε πει η εταιρεία.

Μετά τη συντριβή την Τετάρτη ενός ουκρανικού Μπόινγκ κοντά στην Τεχεράνη, που προκάλεσε τον θάνατο 176 ανθρώπων που επέβαιναν σε αυτό, το Λονδίνο και η Οττάβα δηλώνουν ότι αεροσκάφος αναμφίβολα καταρρίφθηκε από ιρανικό πύραυλο, πιθανόν κατά λάθος, κάτι που αρνείται κατηγορηματικά η Τεχεράνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χθες, Πέμπτη, μια πτήση της Lufthansa που είχε αναχωρήσει από τη Φρανκφούρτη με προορισμό την Τεχεράνη έκανε «για προληπτικούς λόγους» αναστροφή έπειτα από μία ώρα πτήσης και ένα αεροσκάφος της Austrian επέστρεψε στη Βιέννη έπειτα από σταθμό στη Σόφια.

Η Austrian και η Lufthansa εξακολουθούν να συνδέονται αεροπορικώς με την Τεχεράνη ενώ άλλες ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες, όπως η Air France ή η British Airways έχουν σταματήσει τις πτήσεις τους μετά την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της χώρας το 2018.

Στο μεταξύ, η Υπηρεσία Μεταφορών της Σουηδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ανέστειλε προσωρινά τις πτήσεις της Iran Air ανάμεσα στη Σουηδία και το Ιράν μετά τη συντριβή του ουκρανικού επιβατηγού αεροσκάφους κοντά στην Τεχεράνη την Τετάρτη.

«Ο λόγος είναι η αβεβαιότητα γύρω από το δυστύχημα και η ασφάλεια της πολιτικής αεροπορίας», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η υπηρεσία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σουηδίας δήλωσε πως επτά Σουηδοί πολίτες και συνολικά 17 άνθρωποι που ζούσαν στη Σουηδία σκοτώθηκαν στο αεροπορικό δυστύχημα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης