Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ρεπουμπλικάνων στην αμερικανική Γερουσία, ο Μιτς Μακόνελ, εξαπέλυσε χθες Πέμπτη μύδρους εναντίον της «επικίνδυνης» πολιτικής που ασκεί στο Αφγανιστάν ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, μετά την ανακοίνωση πως στέλνονται εσπευσμένα χιλιάδες στρατιώτες στην Καμπούλ για να βοηθήσουν την εσπευσμένη απομάκρυνση διπλωματών και άλλων Αμερικανών πολιτών μπροστά στην προέλαση των Ταλιμπάν με ταχύ ρυθμό.

«Το Αφγανιστάν παραπαίει προς μια τεράστια καταστροφή, προβλέψιμη, που μπορούσε να αποφευχθεί. Και οι σουρεαλιστικές προσπάθειες της κυβέρνησης να υπερασπιστεί την επικίνδυνη πολιτική του προέδρου Μπάιντεν ειλικρινά είναι ντροπή», τόνισε ο γερουσιαστής σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι αποφάσεις του προέδρου Μπάιντεν μας οδηγούν προς συνέπειες ακόμη χειρότερες από την ταπεινωτική πτώση της Σαϊγκόν το 1975», στο τέλος του πολέμου του Βιετνάμ, πρόσθεσε.

Το επεισόδιο εκείνο, με τις εικόνες προσφύγων να προσπαθούν να επιβιβαστούν σε ελικόπτερο στην οροφή ακινήτου, έχει σημαδέψει την αμερικανική συλλογική μνήμη.

Οι Ταλιμπάν πήραν χθες τη Χεράτ, τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Αφγανιστάν, κι άρχισαν να κινούνται προς την πρωτεύουσα. Στη διάρκεια της νύχτας ανακοίνωσαν πως κατέλαβαν επίσης «πλήρως» την Κανταχάρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να «μειώσει ακόμη περισσότερη» τη «διπλωματική παρουσία» της στην Καμπούλ «τις προσεχείς εβδομάδες», ανακοίνωσε αίφνης χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Για να εγγυηθεί την ασφάλεια της απομάκρυνσης του αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως θα αναπτύξει 3.000 στρατιώτες στο διεθνές αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας.

Οι ανακοινώσεις αυτές «μοιάζουν με προετοιμασίες για την πτώση της Καμπούλ», τόνισε ο Μιτς Μακόνελ, αξιώνοντας ο Τζο Μπάιντεν «να δεσμευθεί αμέσως να προσφέρει περισσότερη υποστήριξη στις αφγανικές δυνάμεις, ξεκινώντας από τη σύνεγγυς αεροπορική υποστήριξη, πέραν της 31ης Αυγούστου», της προθεσμίας που έχει ορίσει ο Λευκός Οίκος για την αποπεράτωση της απόσυρσης των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων από το Αφγανιστάν.

Χωρίς αυτήν, «η Αλ Κάιντα και οι Ταλιμπάν θα εορτάσουν πιθανόν την 20ή επέτειο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου πυρπολώντας την πρεσβεία μας στην Καμπούλ», προειδοποίησε ο γερουσιαστής.

Ο συντηρητικός πολιτικός γνωρίζεται με τον νυν πρόεδρο, άλλοτε συνάδελφό του, εδώ και δεκαετίες· οι δυο τους έχουν συνεργαστεί πολιτικά σε αρκετές περιπτώσεις, για διάφορα ζητήματα. Όμως αυτή τη φορά, ο γερουσιαστής δεν φάνηκε διόλου διατεθειμένος να συγκρατηθεί.

«Η στρατηγική του προέδρου Μπάιντεν», ο οποίος ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο, έκρινε ο κ. Μακόνελ, «μεταμόρφωσε μια κατάσταση που δεν ήταν τέλεια, αλλά ήταν σταθερή, σε μείζονα ταπείνωση και κατάσταση έκτακτης ανάγκης παγκόσμιας κλίμακας μέσα σε μόλις μερικές εβδομάδες».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης