«Την αναβάθμιση της στρατιωτικής βοήθειας της Δύσης στην Ουκρανία», ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, μετά τη διεθνή διάσκεψη, η οποία διεξήχθη τη Δευτέρα (26/2) στο Παρίσι.

Μερικά από τα κράτη-μέλη θα παραδώσουν στο Κίεβο πυραύλους μέσου και μακρού βεληνεκούς, ενώ αρκετές ευρωπαϊκές χώρες δήλωσαν πως στηρίζουν την πρόταση της Τσεχίας, να αγοράσουν από κοινού πυρομαχικά εκτός Ευρώπης, για λογαριασμό της Ουκρανίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα κάνουμε ό,τι απαιτείται ώστε η Ρωσία να μην καταφέρει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο», τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν, υπογραμμίζοντας ότι «η ήττα της Ρωσίας είναι απαραίτητη για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην Ευρώπη».

Μάλιστα, ο Μακρόν είπε ότι «υπάρχουν πέντε τομείς στους οποίους όλες οι χώρες, οι οποίες έλαβαν μέρος στην διάσκεψη, συμφωνούν ότι θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες».

Πρόκειται για:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • την ασφάλεια του κυβερνοχώρου,
  • την συμπαραγωγή οπλικών συστημάτων,
  • την ενίσχυση των των αμυντικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας –ειδικά στα σύνορα της με την Λευκορωσία–,
  • την υπεράσπιση των χωρών που απειλούνται απευθείας από την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, όπως η Μολδαβία, και τέλος,
  • την παροχή βοήθειας στο Κίεβο για την άρση ναρκοπεδίων.

«Πρέπει να βαδίσουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα προς οικονομία πολέμου», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος επισημαίνοντας πως «υπάρχουν περιθώρια μεγέθυνσης της ευρωπαϊκής παραγωγής οπλικών συστημάτων».

Πρόσθεσε ότι «η Ρωσία υιοθέτησε απειλητικές συμπεριφορές όχι μόνο έναντι της Ουκρανίας, αλλά έναντι όλων μας», ενώ αναφορικά με το ζήτημα της ανάπτυξης στρατιωτικών δυνάμεων της Δύσης στο ουκρανικό έδαφος συμπλήρωσε πως «στην παρούσα φάση δεν υπάρχει συναίνεση για κάτι τέτοιο, πλην όμως τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί στο μέλλον».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης