Με την πρωθυπουργό Ελίζαμπετ Μπορν να δηλώνει σήμερα, Τρίτη, ότι η Γαλλία «θα μάχεται αδιακόπως, στο πλευρό του Βελγίου και της Σουηδίας, την ισλαμιστική τρομοκρατία» και τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να υπογραμμίζει πως «είναι αδύνατον σε ένα Κράτος Δικαίου να εξαλειφθεί απολύτως ο κίνδυνος της τρομοκρατίας», η χθεσινή δολοφονική επίθεση στις Βρυξέλλες, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο Σουηδών πολιτών, βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της γαλλικής κοινής γνώμης.

Ο θεωρούμενος δράστης της επίθεσης, ο οποίος σήμερα πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από αστυνομικά πυρά στην περιοχή του Σκαρμπέκ των Βρυξελλών, ονομάζεται – σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Monde» – Αμπντεσαλέμ Λασουέντ. Ήταν Τυνήσιος, 45 ετών, έφτασε στο Βέλγιο το 2019, κατέθεσε αίτημα παροχής ασύλου το οποίο απορρίφθηκε το 2020 και ήταν, όπως αναφέρεται, γνωστός στις βελγικές αρχές για παράνομες πράξεις, όχι όμως και για τρομοκρατικές ενέργειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος Μακρόν, εξέφρασε χθες από τα Τίρανα της Αλβανίας την αλληλεγγύη της Γαλλίας στον πρωθυπουργό του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κροο, ενώ σήμερα δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ότι όλα τα ευρωπαϊκά κράτη απειλούνται από την επιστροφή της ισλαμιστικής τρομοκρατίας. Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε σε μία κοινωνία επαγρύπνησης», τονίζοντας πως στην αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να καταργηθούν δικαιώματα κάτι που δεν είναι επιθυμητό. Στο ίδιο μήκος κύματος, η Γαλλίδα πρωθυπουργός, Μπορν, δήλωσε ότι οι σκέψεις όλων είναι στο πλευρό των θυμάτων και των οικογενειών τους.

Στο μεταξύ, η Γαλλία εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, μετά την τρομοκρατική επίθεση της περασμένης Παρασκευής στην πόλη Αράς και τη δολοφονία ενός Γάλλου καθηγητή, μέσα στο σχολείο, από νεαρό ισλαμιστή. Σήμερα το πρωί εκκενώθηκε εκ νέου το παλάτι των Βερσαλλιών μετά από πληροφορίες για τοποθέτηση βόμβας, ενώ μεγάλη είναι η κινητοποίηση των γαλλικών αστυνομικών δυνάμεων ενόψει του ποδοσφαιρικού αγώνα της Γαλλίας με τη Σκωτία που πραγματοποιείται το βράδυ στην πόλη Λιλ της Γαλλίας. Εκ παραλλήλου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράρ Νταρμαρέν, έχει διπλασιαστεί η αποσπασμένη στα σύνορα Γαλλίας και Βελγίου αστυνομική δύναμη και έχουν επανέλθει οι συνοριακοί έλεγχοι. Επίσης, σήμερα το μεσημέρι, το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των Γάλλων πολιτών που έχασαν τη ζωή τους στο Ισραήλ ανέρχεται πλέον στους 21, ενώ για άλλους 11 Γάλλους πολίτες δεν υπάρχουν πληροφορίες που βρίσκονται και θεωρούνται αγνοούμενοι.

Τέλος, στο επίπεδο της γαλλικής πολιτικής ζωής, η ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος της Εθνικής Συσπείρωσης, Μαρίν Λεπέν, ανέφερε ότι η επιστροφή της ισλαμιστικής τρομοκρατίας στην Ευρώπη δεν οφείλεται στις ελλείψεις των Υπηρεσιών πληροφοριών, αλλά στην έλλειψη πολιτικής βούλησης για την αντιμετώπισή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ό,τι αφορά την αριστερά η διάσταση απόψεων αναφορικά με τη σύγκρουση του Ισραήλ με τη Χαμάς, διευρύνεται. Ο Γραμματέας του Σοσιαλιστικού κόμματος, Ολιβιέ Φορ, ανέφερε, με αφορμή την άρνηση βουλευτών του κόμματος της Ανυπότακτης Γαλλίας να χαρακτηρίσουν τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση, ότι το κόμμα του εξετάζει το ενδεχόμενο ενός «μορατόριουμ» της συμμετοχής του στη συμμαχία των κομμάτων της αριστεράς. Ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας, Ζαν Λυκ Μελανσόν, με αφορμή αυτή τη δήλωση, κατηγόρησε τους Γάλλους σοσιαλιστές ότι στόχος τους είναι η ρήξη με τα άλλα κόμματα της συμμαχίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης