Όσοι φορούν η πωλούν ρολόγια της ελβετικής μάρκας Swatch με χρώματα που παραπέμπουν στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ θα τιμωρούνται στο εξής με φυλάκιση τριών ετών στη Μαλαισία, αποφάσισε σήμερα η κυβέρνηση της χώρας, ενόψει των περιφερειακών εκλογών του Σαββάτου, που θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για το μέλλον του πρωθυπουργού Ανουάρ Ιμπραχίμ.

Η κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ αντιμετωπίζει διακρίσεις σε αυτή τη μουσουλμανική χώρα όπου η ομοφυλοφιλία θεωρείται παράνομη. Οι ομοφυλόφιλοι διώκονται ποινικά, φυλακίζονται ή τους επιβάλλονται σωματικές τιμωρίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όποιος κατασκευάζει, εισάγει (…) ή έχει στην κατοχή του» αυτού του είδους τα προϊόντα κινδυνεύει στο εξής να καταδικαστεί σε φυλάκιση τριών ετών, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Σε όσους τα φορούν ή τα πωλούν θα επιβάλλεται επίσης πρόστιμο ύψους περίπου 3.800 ευρώ. «Η κυβέρνηση δεσμεύεται να εμποδίσει τη διασπορά στοιχείων που πλήττουν ή μπορεί να πλήξουν την ηθική», πρόσθεσε το υπουργείο. Απαγορεύεται επίσης κάθε αναφορά στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ σε κουτιά, χαρτί περιτυλίγματος, αξεσουάρ ή άλλα αντικείμενα.

Τον Μάιο, τα καταστήματα ρολογιών Swatch σε 11 εμπορικά κέντρα της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της πρωτεύουσας Κουάλα Λουμπούρ ερευνήθηκαν από μια μονάδα της αστυνομίας. Ένα στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι κατασχέθηκαν 172 ρολόγια, συνολικής αξίας 12.700 ευρώ. Δικαιολόγησε την κατάσχεση εξηγώντας ότι τα ρολόγια έφεραν τα γράμματα LGBT και τα έξι χρώματα-σύμβολα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, αντί για τα επτά του ουράνιου τόξου.

Με αφορμή την κατάσχεση, την οποία θεωρεί παράνομη και επιζήμια για τη φήμη της, η ελβετική εταιρεία προσέφυγε κατά της Μαλαισίας, με το σκεπτικό ότι τα πολύχρωμα ρολόγια της είναι «απλώς μια χαρούμενη και διασκεδαστική έκφραση της ειρήνης και της αγάπης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Σάββατο σε έξι Πολιτείες της Μαλαισίας θα διεξαχθούν εκλογές που θεωρούνται «βαρόμετρο» για τον Ανουάρ Ιμπραχίμ απέναντι στη συντηρητική, μουσουλμανική αντιπολίτευση που επικρίνει την κυβέρνηση ότι δεν φροντίζει να διαφυλάξει τις αξίες του Ισλάμ. Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει πάντως ότι η κυβέρνησή του δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης