Οι αυτονομιστές αντάρτες με κυρίαρχο στοιχείο τους Τουαρέγκ που δρουν στο βόρειο Μαλί ανακοίνωσαν χθες Παρασκευή τον θάνατο μιας από τις σημαντικότερες μορφές τους, την ώρα που ο στρατός συνεχίζει τις ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις του στον βορρά, όπου έχει ανακαταλάβει αρκετές κοινότητες.

Ο Χασάν Αγκ Φαγκάγκα, πρόεδρος των μεταβατικών αρχών της Κιντάλ ως την ανάκτηση του ελέγχου του προπυργίου αυτού των ανταρτών από τον στρατό τον Νοέμβριο, σκοτώθηκε σε επιδρομή drone κοντά στην Τεν Ζαουατέν, κοινότητα στα σύνορα Μάλι/Αλγερίας, 1.400 και πλέον χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Μπαμακό, σύμφωνα με τους αυτονομιστές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο στρατός επιβεβαίωσε πως προχώρησε σε πλήγματα εναντίον «θέσεων τρομοκρατών» στην περιοχή.

Πρώην αξιωματικός των ενόπλων δυνάμεων του Μάλι (ΕΔΜα), λιποτάκτησε τα χρόνια του 2000 για να ενταχθεί στο αντάρτικο των Τουαρέγκ· είχε πολεμήσει μαζί με τον Ιγιάντ Αγκ Γαλί, ο οποίος στο μεταξύ μετατράπηκε στον ηγέτη της Οργάνωσης Υποστήριξης στο Ισλάμ και τους Μουσουλμάνους (ΟΥΙΜ), συμμαχίας τζιχαντιστικών ομάδων που ορκίζονται πίστη στην Αλ Κάιντα.

Ο Χασάν Αγκ Φαγκάγκα κατόπιν εντάχθηκε στις τάξεις του Εθνικού Κινήματος για την Απελευθέρωση του Αζαουάντ (Mouvement national pour la libération de l’Azawad, MNLA), ένοπλης παράταξης με κυρίαρχο στοιχείο τους Τουαρέγκ, που είχε πάρει τον έλεγχο σχεδόν όλου του βόρειου Μάλι το 2012, προτού την εκδιώξουν τζιχαντιστικές οργανώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είχε ονομαστεί επικεφαλής των προσωρινών αρχών στην Κιντάλ, δυνάμει της συμφωνίας ειρήνης που υπεγράφη το 2015 από τις αρχές του Μάλι και αυτονομιστικές οργανώσεις στο Αλγέρι.

Οι εχθροπραξίες ξανάρχισαν τον Αύγουστο, έπειτα από οκτώ χρόνια σχετικής ηρεμίας ανάμεσα στα μέρη, που διεκδικούν πλέον τον έλεγχο εδαφών και στρατιωτικών βάσεων που εγκατέλειψαν οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ, στους οποίους έδειξαν την πόρτα της εξόδου οι συνταγματάρχες στην εξουσία στην Μπαμακό.

Οι αντάρτες ανακοίνωσαν την Τετάρτη πως απέκλεισαν τους βασικούς οδικούς άξονες του βόρειου Μάλι, αφού εκδιώχθηκαν από κοινότητες στο πλαίσιο των ευρείας κλίμακας επιχείρησεων των ΕΔΜα, που κορυφώθηκαν τον Νοέμβριο με την κατάληψη της Κιντάλ, οχυρού των αυτονομιστών, μεγάλου διακυβεύματος για το κεντρικό κράτος, που λέει πως θέλει να επιβληθεί εκ νέου η κυριαρχία του σε όλη την επικράτεια.

Τα εναέρια μέσα των ενόπλων δυνάμεων του Μάλι, αεροσκάφη και drones, τους επέτρεψαν να ανακτήσουν την πρωτοβουλία των κινήσεων έναντι των αυτονομιστών, που δεν διαθέτουν τέτοιο εξοπλισμό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης