Η κυβέρνηση της Μάλτας υποχώρησε σήμερα σε ένα νομοσχέδιο το οποίο θα επέτρεπε την άμβλωση στην περίπτωση που η υγεία της μητέρας διέτρεχε σοβαρό κίνδυνο, λέγοντας αντ’ αυτού πως η διακοπή της εγκυμοσύνης θα επιτρέπεται μόνο όταν η ζωή της μητέρας είναι σε κίνδυνο και μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

Η Μάλτα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπου ισχύει ολική απαγόρευση των αμβλώσεων και το αρχικό νομοσχέδιο είχε προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις, με τους αντιτιθέμενους στην άμβλωση να υποστηρίζουν πως ο ορισμός του τι αποτελεί κίνδυνο για την υγεία ήταν πολύ ευρύς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν πως ο πρόεδρος της χώρας, Τζορτζ Βέλα, διεμήνυσε στην κυβέρνηση πως θα προτιμούσε να παραιτηθεί παρά να βάλει την υπογραφή του στην αρχική εκδοχή του νομοσχεδίου.

Οι πληροφορίες αυτές δεν διαψεύστηκαν ποτέ και ο Βέλα έκανε δημόσια γνωστή την ανησυχία του ζητώντας κατ΄επανάληψη αναθεώρηση του κειμένου.

Ο υπουργός Υγείας Κρις Φερν δήλωσε σήμερα πως το νομοσχέδιο τροποποιείται ούτως ώστε η διακοπή της εγκυμοσύνης να επιτρέπεται μόνο στην περίπτωση που η ζωή της μητέρας κινδυνεύει, όταν όλα τα άλλα πιθανά μέσα θεραπείας έχουν εξαντληθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διαδικασία θα πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη τριών γιατρών και μπορεί να πραγματοποιείται μόνο σε κλινική που διαθέτει άδεια.

Με βάση αυτά που ισχύουν σήμερα, εάν κάποιος γιατρός τερματίσει μια εγκυμοσύνη για να σώσει τη ζωή της μητέρας, κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης έως τέσσερα χρόνια.

Η άμβλωση θα παραμείνει παράνομη σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, περιλαμβανομένου του βιασμού, της αιμομιξίας και σοβαρών ανωμαλιών στο έμβρυο.

Ο νόμος συντάχθηκε αφότου Αμερικανίδα τουρίστρια, η Αντρέα Προυντέντε, η οποία βρισκόταν για διακοπές στη Μάλτα δεν μπόρεσε να τερματίσει μια μη βιώσιμη εγκυμοσύνη τον Ιούνιο του 2022 όταν άρχισε να αιμορραγεί ακατάσχετα.

Οι γιατροί της τής είπαν πως η ζωή της ήταν σε κίνδυνο και τελικά μεταφέρθηκε στην Ισπανία όπου υποβλήθηκε σε άμβλωση.

Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο αναμένεται να εγκριθεί από το κοινοβούλιο τις προσεχείς εβδομάδες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης