Ο τυφώνας «Ότις» ενισχύθηκε τα ξημερώματα σε «εξαιρετικά επικίνδυνη» καταιγίδα, κατηγορίας 4 καθώς πλησίαζε τις νότιες ακτές του Μεξικού στον Ειρηνικό, ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ.

«Ο Ότις προβλέπεται να είναι ένας δυνητικά καταστροφικός τυφώνας κατηγορίας 5 όταν το κέντρο του φτάσει στην ακτή», προειδοποίησε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βρίσκεται προς το παρόν σε θαλάσσια περιοχή 135 χιλιόμετρα νότια της Ακαπούλκο και φέρνει ανέμους μέγιστης ταχύτητας 230 χιλιομέτρων την ώρα.

Τα σχολεία έκλεισαν με εντολή της κυβερνήτριας της πολιτείας Γκερέρο, όπου υπάγεται διοικητικά η λουτρόπολη.

Η κυβερνήτρια Έβελιν Σαλγάδο τόνισε στη σημασία που έχει ο συντονισμός των αρχών και των ενόπλων δυνάμεων για να εγγυηθούν την ασφάλεια του πληθυσμού και την «αποφυγή κινδύνων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την περασμένη εβδομάδα, ο τυφώνας Νόρμα στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους, λίγο βορειότερα, στην πολιτεία Σιναλόα. Ο Νόρμα έφθασε δυο φορές στο έδαφος, την πρώτη στη χερσόνησο Μπάχα Καλιφόρνια, κατόπιν στη Σιναλόα.

Ανάμεσα στον Ειρηνικό και στον Κόλπο του Μεξικού, πολλές μεξικανικές πολιτείες πλήττονται από τυφώνες την περίοδο από τον Μάιο ως τον Οκτώβριο, ενίοτε και τον Νοέμβριο. Περίπου δέκα υφέσεις κάθε χρόνο μεταμορφώνονται σε τυφώνες, λιγότερο ή περισσότερο καταστροφικούς, ανάλογα με το πού θα χτυπήσουν.

Ο ισχυρότερος που έχει καταγραφεί στην ιστορία, που είχε βαφτιστεί Πατρίσια, τον Οκτώβριο του 2015, με ανέμους 325 χιλιομέτρων την ώρα, δεν είχε προκαλέσει πάντως σοβαρές υλικές ζημιές, αφού είχε φθάσει στο έδαφος σε ορεινή, ακατοίκητη περιοχή.

Τον Σεπτέμβριο του 2013, ο κυκλώνας Ίνγκριντ στον Κόλπο του Μεξικού και η τροπική καταιγίδα Μανουέλ στον Ειρηνικό Ωκεανό έπλητταν ταυτόχρονα τη χώρα. Η αλληλεπίδρασή τους προκάλεσε «ιστορικό» φαινόμενο, που «είχε να καταγραφεί από το 1958», σύμφωνα με τις μεξικανικές αρχές, οι οποίες είχαν κάνει λόγο εκείνη τη χρονιά για τουλάχιστον 157 θανάτους, συμπεριλαμβανομένων των θυμάτων κατολισθήσεων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης