Ο τυφώνας Λίντια, που έφθασε πάνω από τη γη χθες Τρίτη το απόγευμα (τοπική ώρα) στο δυτικό Μεξικό, προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον ενός ανθρώπου, πτώσεις δένδρων, υπερχειλίσεις ποταμών και πλημμύρες, όμως αποδυναμώθηκε καθώς συνεχίζει τον καταστροφικό δρόμο του προς το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με τις αρχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην πολιτεία Ναγιαρίτ (δυτικά), άνδρας σκοτώθηκε όταν δέντρο έπεσε πάνω στο όχημά του ενώ κινείτο στην παραθαλάσσια πόλη Μπαΐα δε Μπαντέρας, σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση.

Ο τυφώνας, που μετεωρολόγοι χαρακτήριζαν «εξαιρετικά επικίνδυνο», υποβαθμίστηκε χθες βράδυ (τοπική ώρα) στην Κατηγορία 2 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον από το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (NHC). Σύμφωνα με την ίδια πηγή, συνοδεύεται από ανέμους ταχύτητας 165 χιλιομέτρων την ώρα.

Ο τυφώνας Λίντια, που σχηματίστηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό, έφθασε πάνω από το έδαφος στις 17:50 (στις 02:50 ώρα Ελλάδας), κοντά στη λουτρόπολη Πουέρτο Βαγιάρτα, όταν ακόμα κατατασσόταν στην Κατηγορία 4, με ανέμους 220 χιλιομέτρων την ώρα.

Ο τυφώνας αναμενόταν να «χάσει γρήγορα δύναμη» τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη κινούμενος προς το βορειοανατολικό Μεξικό, κατά το NHC.

Στις πολιτείες Χαλίσκο, Ναγιαρίτ και Κολίμα, στα μεξικανικά παράλια στον Ειρηνικό, καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν υπερχειλίσεις ποταμών και πλημμύρες, που είχαν πάντως περιορισμένη έκταση, σύμφωνα με τις αρχές.

Ο Mεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ κάλεσε τους κατοίκους των περιοχών που πλήττονται να παραμείνουν στα σπίτια τους. Υπενθύμισε εξάλλου πως έχουν αναπτυχθεί σχεδόν 6.000 στρατιωτικοί για να βοηθήσουν τον πληθυσμό.

«Πρέπει να καταφύγουμε σε ασφαλείς τοποθεσίες, να απομακρυνθούμε από τις περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, ρυάκια, ποταμούς και ακτές», νουθέτησε μέσω X (του πρώην Twitter).

Στην Πουέρτο Βαγιάρτα των 220.000 κατοίκων, όπου στην παραλία βρίσκονταν ακόμα πολλοί τουρίστες, Μεξικανοί και ξένοι, ως χθες το πρωί, εκατοντάδες άνθρωποι έσπευσαν να προστατευθούν από τις σφοδρές βροχοπτώσεις, ενώ έμποροι κάρφωναν ξύλα στις προσόψεις των καταστημάτων τους για να τα προστατεύσουν.

Τα καταστήματα κλήθηκαν να κλείσουν τις πόρτες τους στις 14:00 (23:00 ώρα Ελλάδας), ενώ τα σχολεία ανέστειλαν τη λειτουργία τους.

Σύμφωνα με τη μεξικανική μετεωρολογική υπηρεσία, οι περιοχές που διέτρεχαν τον υψηλότερο κίνδυνο είναι οι πολιτείες Κολίμα (δυτικά) και Ναγιαρίτ (επίσης), καθώς αναμένονταν βροχοπτώσεις 150 ως 250 χιλιοστών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης